Varsler full storm og uvær

Det blir vindfullt og vått både på Sør- og Vestlandet fredag. Storm, regn, sludd og snø er noe av det som ventes.

Storm på Lindesnes

STORM: Det blir vindfullt og vått, med både storm, regn og snø, både på Sør- og Vestlandet fredag. Fra Lindenes til Åna-Sira er det meldt om full storm.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

– Vi venter at det kommer et lavtrykk fra Island, og det nærmer seg. Det gjør at det vil bli økende vind utover dagen. I verste fall kan det komme opp i full storm de mest utsatte stedene i kveld, sier Arnstein Tjøstheim, vakthavende meteorolog til NRK.

Storm flere steder

Fra Lindenes til Åna-Sira er det meldt om full storm, og mellom Oksøy og Lindesnes ventes det liten storm og sterk kuling.

– Både Lindesnes og mange andre fyrstasjoner er utsatt. På morgenkvisten har vi vært oppe i liten storm på Eigard litt lenger Nord-Vest på kysten i Rogaland, sier Tjøstheim.

– Det kommer nok ellers mye vind i Hordaland etter hvert, så jeg tror mange steder på Vestlandet kan få opp mot liten storm senere i dag, sier han.

Fyrvokter på Lindesnes fyr, Rolf Dybvig sier likevel at været er udramatisk.

– Det er sterk kuling her og fem meter høye bølger, så det er jo ingenting. Det er helt normalt for denne årstiden, så blir det ikke mer enn dette er det ikke noe særlig uvær å snakke om, sier han.

– Men vi vet jo selvsagt ikke hvordan det vil bli, sier fyrvokteren.

Veitrafikksentralen sier det foreløpig ikke er noen problemer på veiene i Vest- og Aust-Agder.

Vanskelige kjøreforhold

I fjellene blir det svært vanskelige kjøreforhold. Torsdag regnet det kraftig helt opp til Hovden, og fredag går regnværet over til snø ned mot 400 meter.

Det kan komme opp mot 30 centimeter snø på Hovden og Vallen-heiene fredag kveld og lørdag, men det avhenger av når temperaturen i området faller. I lavlandet er det fare for meget sterk vind.

– Vi venter en god del vind i fjellet også, så jeg vil tro det blir vanskelige kjøreforhold på den vestlige vestsiden i alle fall. Det blir snøbyger på østsiden med snøfokk, så det blir nok en del vanskelige kjøreforhold der også, sier Tjøstheim.

Det meldes også om betydelig skredfare i fjellet. Varselet omfatter blant andre Røldal, Sauda, Suldalsheiene og Haukelifjell.

På Rv 7 over Hardangervidda er det stengt for personbiler, mens det er kolonnekjøring for store kjøretøy. Hol-Aurland, Tyin-Årdal og Vikafjellet er stengt.

(Saken fortsetter under twittermeldingene)

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Storm og kraftig regn

Color Line melder at fergen som går mellom Kristiansand og Hirtshals er kansellert på grunn av værforholdene. Det meldes også om storm og kraftig regn på Vestlandet.

– Det er kraftig vestlig vind som har kommet inn over Vestlandet fra morgenen av, og det har allerede vært oppe i liten storm, og det er stiv til sterk kuling det fleste steder, sier Tjøstheim.

I Rogaland er Mortavika ferjekai på E39 åpnet igjen etter å ha vært stengt i morges på grunn av sterk vind. Ferjene ble flyttet til Mekjarvik, men er nå tilbake i Mortavika. Noe avvik fra ruteplanen må påregnes i starten, melder Fjord1.

Laster Twitter-innhold