Varsler erstatningskrav for feil på Mathallen

Mandag ble Mathallen i Bergen stengt etter rotteinvasjon. Samtidig diskuterer kommunen, driftsselskapet, arkitekten og entreprenøren hvem som skal punge ut for tekniske feil på bygget.

Mathallen

MILLIONKRAV: Problemene med VVS-anlegget i Mathallen skal koste millioner å rette opp. Nå vurderer kommunen hvor mye de skal be arkitektfirmaet Eder Biesel betale.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Etter at den nye Mathallen til 150 millioner kroner åpnet våren 2012, har en rekke feil og mangler blitt avdekket.

Vi har varslet et krav for prosjekteringsfeil på VVS-anlegget.

Siv Stavseng i Bergen kommune

Verken inneklima, ventilasjon, isproduksjon eller kjøl-, frys- og varmeanlegg har fungert som det skal, og leietakerne har klaget på dårlig lukt, svingende temperaturer og dårlig luftkvalitet. Ifølge BA skal feilene samlet koste flere titalls millioner å utbedre.

Det er Bergen kommune som eier bygget, og firmaet Totalreform som leier og drifter det. De har krevd kommunen for seks millioner kroner for økte strømutgifter og utgifter til å rette opp i feilene på hallen, et krav kommunen bare delvis godtar.

Nå tyder mye på at kommunen uansett vil sende den delen av kravet, sammen med et krav om penger til å utbedre feilene, videre til arkitektfirmaet Eder Biesel Arkitekter og entreprenøren Sweco, som står bak VVS-arbeidene i Mathallen.

– Vi har varslet et krav for prosjekteringsfeil på VVS-anlegget. Det pågår en prosess der nå, sier Siv Stavseng, som var prosjektleder for Mathallen i Bergen kommune.

Tar ikke ansvar for rotteplagene

Mathallen Bergen glipe i glassdøren

SNIKER SEG INN: Ifølge Totalreform er det byggtekniske mangler som gjør at rottene har kommet seg inn i Mathallen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag ble Mathallen stengt etter rotteinvasjon. Ifølge byråd Helge Stormoen var årsaken en løs brostein kombinert med forskyvning mellom en glassdør og en glassvegg.

Christine Biesel i Eder Biesel Arkitekter sier hun har vært i kontakt med kommunen om problemet, men sier man ikke kan fastslå at det er byggtekniske feil som er årsaken til rotteinvasjonen.

Når det gjelder de andre manglene på bygget, legger hun ikke skjul på at det kan komme et millionkrav mot selskapet hennes.

– Vi har en dialog med kommunen og det firmaet som har utført arbeidet, som ikke er avsluttet.

– Venter dere et økonomisk krav?

– Det må vi ta i så fall når det kommer opp, men det kan jo skje, sier Biesel.

Venter på utspill fra kommunen

Dersom kommunen fakturerer Eder Biesel Arkitekter for feilene, vil den regningen imidlertid sendes videre.

– Det er ikke vi som har prosjektert dette. Vi var flere firmaer som var likestilte, og dette var det Sweco som hadde ansvaret for, sier Biesel.

Vi står for våre arbeider, men vi har ikke vært engasjert i byggetekniske arbeider.

Haakon Mandt i Sweco

Det er Sweco Stavanger som har planlagt de elektro- og VVS-tekniske anleggene i Mathallen.

– Vi står for våre arbeider, men vi har ikke vært engasjert i byggetekniske arbeider, sier Haakon Mandt, avdelingsleder i Sweco.

Han vil foreløpig ikke kommentere saken ytterligere.

– Slik saken står nå, avventer vi en tilbakemelding fra kommunen, sier Mandt.

Siv Stavseng i Bergen kommune sier det er uvisst når de vil konkludere. Hun sier de forholder seg til arkitektfirmaet i saken.

– Det er de som har levert hallen, med Sweco som underleverandør, sier Stavseng.

Administrerende direktør i Totalreform, Anders Bjerke, skriver i en tekstmelding til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken, fordi dette er en pågående prosess.