Varsler flom og snøskred

- De som befinner seg på fjellet nå ser selv at de gjør lurt i å holde seg inne, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness.

Flom
Foto: Odd Rømteland / NRK

Det er varslet stor snøskredfare i fjellområdene i Sør-Norge, og fare for flom på Vestlandet nord for Rogaland og i Trøndelag og Nordland.

Snøskred

SE OPP FOR SKRED!

Foto: Ragnvald Christenson / NRK

Ventes mye nedbør

Det er ventet opp mot 60 millimeter nedbør i løpet av et døgn, og verst blir været på Nordvestlandet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er meldt mye nedbør fra og med lørdag ettermiddag og kveld i fjellområdene i Sør-Norge og på hele Vestlandet. De som befinner seg på fjellet nå ser selv at de gjør lurt i å holde seg inne, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Norges Vassdrags-og Energidirektorat (NVE) sendte ut flomvarsel lørdag. Faren for flom skal være størst i ytre strøk i mindre og lavereliggende vassdrag.

I flomvarselet står det:

  • Vannføringen ventes å kulminere på et nivå opp mot 5-årsflom i disse områdene i løpet av søndag, først i nord, litt senere i sør.
  • Det gjøres spesielt oppmerksom på at is og snø kan føre til gjentetting av kulverter og andre avløpsveier. Dette kan gi lokale oversvømmelser.

Norges Geotekniske Institutt melder om økt fare for sørpe- og jordskred.

- Det vil komme mye snø i fjellområdene, samtidig med kraftig vind. Fra lørdag kveld og fram til søndag vil det derfor også bli vanskelige kjøreforhold, sier Thyness.