Hopp til innhold

Varsler dårlig luft: Nå kan bompengene bli femdoblet til 225 kroner

Politikerne planlegger drastiske tiltak i Bergen dersom luftkvaliteten blir så dårlig som varslet denne uken.

Køprising i Bergen

KAN BLI DYRT: Det kan bli både datokjøring, gratis buss og femdobling av bompengene i Bergen denne uken.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Klokken 14 møtes beredskapsrådet for luftkvalitet i Bergen for å diskutere tiltak mot dårlig luft denne uken.

Det er meldt stille og kaldt vær utover i uken, noen av hovedingrediensene for helsefarlig luft i byen mellom de syv fjell.

Dersom meteorologenes varsel om såkalt «inversjon» slår til kan det bli drastiske tiltak for reisende i Bergen senere i uken:

  • Femdobling av bompengene, fra 45 kroner passeringen til 225 kroner.
  • Eventuelt datokjøring; at enten biler odde- eller partall kan kjøre hver dag.
  • Gratis buss.

Flere fagetater møtes

I beredskapsrådet sitter alle aktuelle etater og aktører. Blant dem er bymiljøetaten og klimaseksjonen i kommunen, politiet, transportselskapet Skyss, Hordaland fylkeskommune, Meteorologisk institutt og Bergen havn.

Bergensdalen er omkranset av fjell og svært utsatt for inversjon på stille, kalde dager. Også sist vinter satte kommunen inn tiltak mot dårlig luft.

Dårleg luft i Bergen

KALDT OG STILLE: Slik ser det ut på dager med såkalt inversjon og dårlig luft i Bergen, her fra vinteren 2015.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

På møtet i dag vil man gå igjennom situasjonen og forberede seg på det som kan komme. Byrådet i Bergen vil tirsdag vedta eventuelle tiltak.

Julie Andersland

VURDERER TILTAK: Julie Andersland (V) er byråd for klima, kultur og næring i Bergen.

Foto: Siri Løken / NRK

– Vi har fått et oppdatert værvarsel fra Meteorologisk institutt i dag som varsler fare for høy luftforurensing fra og med onsdag. Det kan også bli svært høy forurensning utover i uken, sier byråd for klima, kultur og næring i Bergen kommune, Julie Andersland (V).

Klokken 12 mandag var det moderat luftkvalitet på Danmarksplass i Bergen. Også i morgen, tirsdag, er det ventet moderat luftkvalitet.

Byrådet gjør endelig vedtak

Beredskapsrådet for luftkvalitet går ut med helseråd og informasjon. Statens vegvesen og Bergen havn vurderer tiltak ut fra sine planer. Byrådet vil så tirsdag vurdere å sette i verk tiltak som begrenser trafikken.

– Da er det enten datokjøring eller økte bompengetakster som er aktuelle tiltak. Bompengene kan bli femdoblet. Samtidig vil det bli gratis å bruke buss og bybane, sier Julie Andersland.

En femdobling av bompengetakstene betyr at det vil koste 225 kroner for en personbil og 450 kroner for tunge kjøretøy å passere bompengestasjonene i Bergen i rushtiden. Prisene vil ellers være henholdsvis 95 og 190 kroner.

Om det er mulig å sette inn ekstra busser er noe av det som vil bli diskutert på møtet i beredskapsrådet for luftkvalitet i dag.

Luftkvalitet i Bergen

MODERAT LUFTKVALITET: Luften på Danmarks plass er blitt dårligere i løpet av dagen.

Foto: Skjermdump / luftkvalitet.info