Hopp til innhold

Varmeste vår i Bergen på over 50 år

Sjelden har mai måned vært så skjønn og mild som i 2014. Men også mars og april har gitt vestlendingene og spesielt bergenserne uvanlig mye sol og varme.

Våren har vore rekordvarm fleire stader på Vestlandet. For bøndene betyr det at dei får det travelt med arbeid som eigentleg ligg fleire veker fram i tid.

TIDLIG UTE: På Olav Botnevik sin gård i Os utenfor Bergen slapp kyrne i år ut på «badestranden» sin nesten to uker tidligere enn i fjor.

Våren har vært rekordvarm flere steder på Vestlandet. For mange betyr det bading, is og utepils, og for andre betyr det å få slippe ut i frisk luft tidligere enn vanlig.

På gården til Olav Botnevik slapp kyrne ut nesten to uker tidligere enn i fjor, og det ser ut til at også de koser seg i finværet og varmen.

Olav Botnevik

TRAVELT: Bonde Olav Botnevik har bare en gang tidligere i løpet av sine 30 år som bonde kunnet starte slåtten så tidlig som i år.

Foto: NRK

– Vi ser at de slapper av og nyter livet. Det er omtrent som oss på badestranden, smiler bonde Olav Botnevik.

Varmste vår siden målingene startet

Middeltemperaturen de tre vårmånedene i Bergen sentrum var på hele 8,8 grader.

– Våren i Bergen har vært ganske varm. Faktisk er det varmeste våren siden vi begynte å måle på Florida i 1957, sier statsmeteorolog Berit Haga ved Vérvarslinga på Vestlandet til NRK.

Den forrige rekorden, fra 2009, lød på 8,3 grader.

Slik har temperaturene vært de siste fem årene:

TEMPERATUR FLORIDA, BERGEN

ÅR

MARS

APRIL

MAI

MIDDEL

2010

3,4

6,7

8,8

6,3

2011

3,2

9,3

10,8

7,8

2012

6,2

5,7

10,3

7,4

2013

0,9

5,1

11,3

5,8

2014

6,0

8,9

11,4

8,8

Ytterligere fire steder i Hordaland kan notere ny rekordmåling for vårmånedene:

  • Slåtterøy fyr (Bømlo) - 7,8 grader
  • Ullensvang (Hardanger) - 8,4 grader
  • Flesland (Bergen) - 7,8 grader
  • Voss - 7,3 grader

Ser lovende ut for bøndene

Etter den rekordvarme våren fulgte en tidlig sommer. Dette fører til travle tider for bøndene, som kan starte med arbeid som egentlig ligger flere uker frem i tid.

– Det er nok på plussiden av det normale. Det ser ut til at vi får veldig gode avlinger, sier Olav Botnevik.

Han har i løpet av sine 30 år som bonde bare en gang tidligere opplevd å kunne starte slåtten så tidlig som dette.

– Det er alltid godt å få begynt tidelig. Vi ser på Yr og følger med framover, og nå ser det ut til at vi får gjort oss ferdig før det starter å regne. Det er en god følelse, sier Botnevik.

Rekorder i både Hordaland og Sogn og Fjordane

Liste over steder med rekordvarm vår

REKORDER: Statsmeteorolog Harald Abildsnes viser frem listen over steder der årets vår har vært rekordvarm.

Foto: NRK

– Vi har flere stasjoner både i Hordaland og Sogn og Fjordane som har hatt den varmeste våren og rekord for vårmånedene, sier statsmeteorolog Harald Abildsnes ved Vérvarslinga på Vestlandet.

Blant disse er Slåtterøy fyr, Ullensvang, Flesland, Takle, Vangsnes, Førde og Styrn.

Nydelige mai måned ga to rekorder, og i Ullensvang ble den gamle varmekorden fra 1965 slått. Middeltemperaturen i år var på hele 11,9, en halv grad over den gamle.

Også i Modalen var våren rekordvarm. Middeltemperaturen i den idylliske kommunen var i vår 9,4 grader. Det er høyeste tall som er målt siden målestasjonen ble satt opp i 2008.

– I hele vår har vi hatt veldig tørt og fint vær med østlige vinder. Det fører til høye temperaturer og tørt vær på Vestlandet, sier meteorolog Berit Haga.