Varg Veum tildelt æres-Riverton

– Første og siste gang prisen blir delt ut til en fiktiv person, sier leder Hans H. Skei i Rivertonklubben. – Jeg er overveldet, sier forfatter Gunnar Staalesen.

Gunnar Staalesen med Rivertonklubbens ærespris

BEÆRET: Forfatter Gunnar Staalesen mottok æresprisen på vegne av Varg Veum.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Gunnar Staalesen mottar Rivertonklubbens ærespris

OVERRASKELSE: Her får Staalesen æresprisen av leder i Rivertonklubben, Hans H. Skei.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Varg Veum

UTE PÅ OPPDRAG: Jubilanten selv var ifølge Staalesen i en kald bil på Sotra på bursdagens sin. Her Varg Veum i Bjørn Willberg Andersens skikkelse.

Foto: Eirik Brekke

Utdelingen skjedde i forbindelse med privatetterforskerens 70-årsdag, som ble feiret på Strand Hotel i Bergen i går, hotellet som huser Veums kontor.

Det er første gang siden 1997 at Rivertonklubbens ærespris blir delt ut til en nordmann, og aller første gang det skjer til en litterær skikkelse.

– Varg fortjener dette

– Vi kunne tatt med blomster. Men når man virkelig skal hedre noen, er det den gyldne revolver fra Rivertonklubben som er den største og viktigste prisen. Varg Veum er en super karakter. Det fins hauger av seriefigurer i norsk litteratur, men det er ingen som Varg. Han fortjener dette, sier leder Hans H. Skei.

Han sier æresprisen blant annet blir delt ut til Veum fordi det fins et faktisk miljø rundt ham. Prisen skal for eksempel stå i en glassmonter i baren på Strand Hotel, bare noen meter fra Veums kontordør.

– Der skal den stå til evig tid, også når Varg, Gunnar og jeg er borte, sier Skei.

LES OGSÅ: Har planen klar for Varg Veums død

Tredje Riverton til Staalesen

Jubilanten selv glimret med sitt fravær mandag kveld, og det var derfor forfatter Gunnar Staalesen som mottok prisen på Veums vegne.

– Varg er dessverre opptatt med et oppdrag på Sotra, hvor han sitter og venter på at en rødhåret kvinne skal komme ut fra et hus hvor hun ikke burde vært. Men jeg er sikker på at han kommer til å bli like overveldet som meg, sier Staalesen til NRK.no.

Forfatteren har selv fått den ordinære Rivertonprisen to ganger tidligere, men han er ikke i tvil om at æresprisen rager høyest.

– Denne setter jeg nok aller høyest, selv om det er Varg som har fått den, sier Staalesen.

Sist gitt til Henning Mankell

Rivertonklubbens ærespris ble sist utdelt i juni i år, da til Henning Mankell for Wallander-serien. Ifølge Hans H. Skei ble æresprisen sist delt ut til en norsk forfatter i 1997.

LES OGSÅ: Torkil Damhaug får Rivertonprisen