Hopp til innhold

Fikk VIP-billetter til sykkel-VM - nå skal de bestemme om milliongaranti skal utbetales

14 bystyrepolitikere spiste og drakk som VIP-gjester under sykkel-VM i Bergen. Partiet Rødt reagerer på at de samme skal avgjøre om konkursboet får utbetalt 5,2 millioner kroner.

Åpningsseremoni for Sykkel VM 2017

MAT OG DRIKKE: Alle bystyremedlemmene i Bergen ble invitert til et VIP-telt på Torgallmenningen i Bergen under sykkel-VM. 14 av 67 har ført opp i gaveregisteret at de takket ja.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Før sykkel-VM i Bergen i fjor høst garanterte både Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune for 5,2 millioner kroner hver i underskuddsgarantier til arrangøren.

Som kjent gikk den økonomiske biten av sykkelfesten fullstendig over styr. I mars ble arrangøren Bergen 2017 slått konkurs i tingretten.

Mens fylket foreløpig holder tilbake garantien, har byrådet i Bergen konkludert med at de vil oppfylle forpliktelsene i avtalen.

I mai avgjør bystyret spørsmålet.

Billetter til 1000 kroner

Men der sitter det flere som takket ja til billetter til VIP-teltet under sykkel-VM.

– Det er suspekt, mener bystyrerepresentant Sofie Marhaug (R).

14 av de 67 som sitter i bystyret har ført opp i gaveregisteret at de takket ja til billetter og spiste og drakk som VIP-gjester under folkefesten i september. Etter det NRK får opplyst har billettene en verdi til rundt 1000 kroner.

Marhaug mener det er et klart habilitetsbrudd at de samme politikerne nå skal bestemme om kommunen skal utbetale underskuddsgarantien på 5,2 millioner kroner.

– Det er en måte å skape seg goodwill fra bystyrerepresentantene på. Det er ikke greit, og er noe bystyret burde holde seg for god for.

Sofie Marhaug

– SUSPEKT: Bystyrerepresentant i Bergen, Sofie Marhaug (R) mener bystyret er inhabile til å vurdere hvorvidt underskuddsgarantien på over fem millioner skal utbetales til arrangørene av Sykkel-VM, Bergen 2017 AS.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Viktig å reise habilitetsspørsmål

En av dem som takket ja til billetter er Arbeiderpartiets gruppeleder Rune Bakervik.

Han forteller at alle bystyrerepresentantene ble invitert til å overvære ett av sykkelløpene for juniorkvinnene i teltet som stod på Torgallmenningen.

– Jeg vet ikke om jeg akkurat var VIP-gjest, sier Bakervik.

Han mener representantene var bevisste på habilitetssituasjonen under arrangementet.

– Sykkel-VM er det tredje største idrettsarrangementet i verden, og dette var den eneste gangen et slikt arrangement ble arrangert i Bergen. Da ønsket man å invitere bystyret i Bergen til å ta del i det, også i dette VIP-teltet.

Maurhaug svarer tilbake at det var unødvendig at hele bystyret skulle være representert på et slikt arrangement.

– Det holder at ordfører og aktuelle byråder representerer Bergen kommune.

Sykkel-VM i Bergen, folkefest på Landås

MOTBAKKE: Sykkel-VM i Bergen ble en folkefest, etterfulgt av en økonomisk blåmandag.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Uproblematisk

Flere habilitetseksperter NRK har snakket med, mener det er viktig å reise spørsmålet om bystyrerepresentantenes habilitet, før garantiutbetalingen til sykkel-VMs konkursbo skal stemmes over.

Men professor Tina Søreide ved NHH i Bergen, som er ekspert på etikk i næringslivet, er klar på at akkurat dette tilfellet er uproblematisk.

– Det er noen ting man kan stille opp på som politiker. Det er naturlig at byens ledere får en plass på et så stort arrangement som sykkel-VM. Man kan ikke si i ettertid at VIP-plassene som ble utdelt, nå påvirker representantenes habilitet, sier Søreide.

Tina Søreide, korrupsjonsekspert

IKKE PROBLEMATISK: Tina Søreide professor ved Handelshøyskolen i Bergen og ekspert på etikk i næringslivet, mener det ikke er problematisk at bystyrerepresentantene skal behandle spørsmålet om utbetaling av underskuddsgaranti.

Foto: Christian Michelsens Institutt

Enig i at habilitetsspørsmål bør vurderes

Rødt-politiker Marhaug mener likevel at de 14 bystyrepolitikerne bør be om en habilitetsvurdering før underskuddsgarantien behandles.

Rune Bakervik (Ap) er enig i at en slik vurdering kan være nyttig.

– På generell basis så mener jeg at når noen stiller spørsmål om habilitet, så er det klokt å få en vurdering for flere. Derfor tenker jeg at vi står oss på å få vurdert den habiliteten.

Bybanen over Bryggen

– VAR BEVISSTE: Rune Bakervik (Ap) sier han og de 13 andre representantene fra bystyret i Bergen, som fikk VIP-gave av arrangørene, var bevisste på habilitetssituasjonen.

Foto: Sølve Rydland / NRK