Valhammer vant maktkampen i Arbeiderpartiet

Roger Valhammer mottok flest stemmer under nominasjonsmøtet i Ap i Bergen.

Roger Valhammer på nominasjonsmøtet i Ap i Bergen

PÅ TOPP: Roger Valhammer blir Ap sin byrådslederkandidat i Bergen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Roger Valhammer blir Arbeiderpartiets toppkandidat under høstens kommunevalg.

Under nominasjonsmøtet mottok han 87 av totalt 152 stemmer. Ordfører Marte Mjøs Persen fikk 65 stemmer.

Dermed blir Valhammer partiet sin byrådslederkandidat, mens Persen blir partiets ordførerkandidat.

– Tusen takk for tilliten. Å få æren av å få stå på en av de to øverste plassene på listen, det er stort, sa Valhammer etter at valget var klart.

Under debatten i forkant var det flere som mente Valhammer var et for ubeskrevet blad, mens Persen var bedre kjent, både i partiet og blant velgerne.

– Jeg har forståelse for at flere av dere er skuffet nå. Men jeg skal i alle fall gjøre mitt beste for å motta deres tillit også, sa han.

Steile fronter

De siste månedene har det vært tidvis steile fronter mellom tilhengerne av de to kandidatene. Det kom også tydelig frem under debatten, med flere harmdirrende og følelsesladde innlegg.

– Det er deler av nominasjonsprosessen som har fått den gamle garde til å riste på hodet og nærmest bøye seg i skam, sa Ap-veteran Ole-Jørgen Johannessen, som var spesielt kritisk til mindretallet i nominasjonskomiteen.

Valhammer sa imidlertid at maktkampen har sett tøffere ut fra utsiden, og at de to kandidatene har hatt god dialog hele veien.

– Jeg gleder meg enormt til å drive valgkamp sammen med deg, sa han til Persen fra talerstolen.

– Og kjære alle sammen, jeg gleder meg – er det lov å si det? – for jævlig til å vinne valget med dere, avsluttet han.

Persen blir ordførerkandidat

Persen fortalte at hun var skuffet over utfallet.

– Noe annet ville vært rart. Til dem som er skuffet sammen med meg, vil jeg først si takk for all støtte og fine ord de siste ukene og i dag. Det setter jeg stor pris på, sa Persen.

Litt ut til i talen fortalte hun at hun ønsker å være partiets ordførerkandidat.

– Mitt politiske engasjement slutter ikke her. Det er langsiktig. Og jeg er fortsatt klar for større oppgaver i partiet. Derfor har jeg tenkt «skal jeg gi meg fordi jeg er skuffet?», til umiddelbare «nei»-rop fra salen.

– Eller skal jeg gå videre som andrekandidat og jobbe mer med politikk som leder for Hordaland Arbeiderparti? Og jeg velger det siste, sa hun, etterfulgt av lang applaus fra nominasjonsmøtet.

Inn fra sidelinjen

Kampen om listetopplassen i det største partiet i Norges nest største by ble en større thriller enn først ventet.

Da byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) varslet at han ville gå av etter denne valgperioden, var det ventet at ordfører Marte Mjøs Persen skulle seile opp til å få den øverste plassen på partiets valgliste, og dermed bli byrådslederkandidat.

Samtidig gjorde Schjelderup utskiftninger i byrådet, slik at den mer ukjente bystyrerepresentanten Roger Valhammer ble satt inn som skolebyråd.

Kilder i Arbeiderpartiet sier at Schjelderup med dette grepet pekte på sin arvtaker. Det bestrider Schjelderup selv, men NRK vet at Schjelderup har stor sans for Valhammer.

Valhammers mindre profil ble pekt på som en svakhet i forhold til Persen, men han kom i en bedre posisjon til å bli Aps frontfigur etter at han ble byråd.

Harald Schjelderup og Roger Valhammer da sistnevnte vart valgt som ny skulebyråd

NY MANN: Harald Schjelderup (t.v.) og Roger Valhammer da sistnevnte ble ny skolebyråd.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Komiteen delt i to

Ordfører Persen ble innstilt som kandidat av et flertall i nominasjonskomiteen, mens et mindretall på tre holdt en knapp på Valhammer.

Dermed endte det opp med en delt innstilling fra nominasjonskomiteen.

Fremst i rekken på ordfører Marte Mjøs Persens lag sto fagforeningene. I BA ba de Roger Valhammer om å trekke seg dersom Arbeiderpartiet kunne forvente å drive valgkamp sammen med LO.

I tillegg til fagforeningene har Persen fått støtte fra milliardæren Trond Mohn, som er en viktig støttespiller for Ap i Bergen.

Marte Mjøs Persen på Ap i Bergens nominasjonsmøte

ORDFØRER: Marte Mjøs Persen er ordfører i Bergen. Hun tapte kampen om å bli byrådslederkandidat, og fortsetter som ordførerkandidat.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Mektige AUF

På motsatt side stod AUF, som gjennom en tidligere kritisert vervekampanje sikret seg hele 41 stemmeberettigede mandater på nominasjonsmøtet.

Dermed hadde de over en fjerdedel av de totalt 152 stemmeberettigede møtte opp.

Vervekampanjen er kritisert fordi AUF ga medlemskap vekk for en tikroning.

Vestland AUF-leder Leonora Hjelle på nominasjonsmøtet i Ap i Bergen

MEKTIGE AUF: AUF hadde 41 av 152 stemmeberettigede delegater på nominasjonsmøtet. Leder i Vestland AUF, Leonora Hjelle, støttet Roger Valhammer.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

De vokste fra 343 medlemmer i 2017 til 610 medlemmer ved utgangen av 2018, og har dermed nesten doblet sin innflytelse i det mektige representantskapet i Ap i Bergen.

Leder i Vestland AUF, Leonora Hjelle, har tatt et tydelig standpunkt i personkampen mellom Persen og Valhammer, og gir sin fulle støtte til sistnevnte.

Dermed hadde Valhammer sikret seg støtte fra det mektigste partilaget allerede før nominasjonsmøtet.