Hopp til innhold

Valg på Internett i 2011

Å kunne stemme på Internett skal få flere til å stemme ved neste kommunevalg. Regjeringen lover å satse store beløp på å legge til rette en slik ordning.

Politisk rådgiver i kommunaldepartementet, Geir Pollestad lover for første gang at personlige datamaskiner i norske hjem nå skal tas i bruk til å stemme med ved neste kommunevalg i 2011.

Regjeringen setter av penger i statsbudsjettet til høsten og vil fra januar av starte jobben med å finne dataprogram og sikkerhetstiltak.

- En vil da se gradvis hvor store utfordringene er og hvilke tiltak som er nødvendig for å sikre at valget er hemmelig og at det kan gjennomføres på en betryggende måte, sier Pollestad. 

Bare halvparten stemmer

Hovedårsaken til at hjemmedatamaskiner nå skal bli et alternativ til valglokalet er at bare halvparten av befolkningen stemmer ved valgene.

Valgforsker Bjarne Kristiansen tror det er på høy tid at regjeringen kommer med tiltak for å få flere til å stemme.

- Det som er veldig viktig når vi ser at valgdeltakelsen går ned er å forsøke å finne fram til metoder som gjør det lettere for folk til å delta, sier han.

Han mener dette er den viktigste metoden de kan ta i bruk.

- Ja, per i dag virker det som en rimelig viktig, all den stund at 90 prosent av befolkningen har tilgang til Internett, mener Kristiansen.