Hopp til innhold

Vaffel-hacket sjømannskirken

Mystisk aktivitet i København og New York ledet Sjømannskirken på sporet av hackerne.

Vaffelavstemning

30. september stenges avstemningen, og Sjømannskirkens beste vaffeloppskrift for 2010 skal dermed være kåret.

Foto: Sjømannskirken

Annenhvert år siden 2002 har Sjømannskirken arrangert en såkalt vaffelavstemning, hvor folk skal stemme på den vaffeloppskriften de syns er best.

– Alle sjømannskirkene har sin spesielle oppskrift på vafler, og det har alltid vært en konkurranse for å finne den beste, sier informasjonssjef Eva Hille. Så vi har hatt en uhøytidelig konkurranse helt siden 2002, hvor vi har bedt publikum kåre den beste vaffelen.

Men i år tok avstemningen en uventet vending. Oppskriften fra New York fikk nemlig en haug med stemmer på veldig kort tid.

– Måtte være en hacker

– Det haglet inn med stemmer til New York, sier Hille. Det kom inn 10.000 bare i løpet av noen timer. Så da tenkte vi at her må det være noe muffens.

– Vi gikk til vår nettutvikler, og de mente at det måtte være en hacker som står bak. Det er lagt inn en slags robot, som gjør at det kommer stemmer til New York sin oppskrift hvert fjerde sekund.

Og noe muffens var det også med stemmegivningen til Købehavn, uten at Sjømannskirken kan bevise dette.

Jevn kamp - ingen grunn til hacking

Hvorfor akkurat New York-oppskriften ble hacket, vites ikke. Oppskriften lå nemlig ikke spesielt dårlig an.

– Det var ganske jevnt, sier Hille. Det var ikke sånn at New York lå dårligere an enn noen andre.

– Komisk og morsomt

Men heldigvis tar ikke Sjømannskirken seg veldig nær av det noe spesielle hackerangrepet.

– Vi syns egentlig at det er litt komisk og morsomt at noen tar seg bryet med å gå inn og hacke på en så uhøytidelig kåring som dette, sier Hille. Men samtidig ser vi at nettet vårt må sikres. Derfor har vi fått lagt inn en sikkerhet på nettsiden - nemlig at de som skal stemme må legge inn en kode som gjør at den ikke kan bli hacket.

Vinner bare heder og ære

Og om New York skulle ha vunnet på grunn av hackingen - noe som ikke vil skje, siden Sjømannskirken har slettet alle stemmer mellom 12. og 16. september, da de mente hackingen pågikk, så er det ingen bakmenn som kan tjene på premien. Premien er nemlig bare heder og ære.

– Og det er tydelig at det betyr mye, sier Hille. Det er jo morsomt, for det har vært en knivhard konkurranse disse årene vi har hatt dette, så det er tydelig at det betyr mye for mange.

Konkurransen pågår frem til 30. september.