Uværet herjer flere steder i Norge

En hel kommune var isolert, og deler av tak har blåst av nye omsorgsleiligheter. Fortsatt er flere fjelloverganger stengt og fergesamband innstilt.

Tak blåst av omsorgsbolig i Eidfjord

50–100 KVADRATMETER BLÅST AV: Deler av taket på de nye omsorgsleilighetene til Eidfjord bygdaheim er blåst av.

Foto: Gunnvall Medhus

Meteorologisk institutt har meldt gult farevarsel langs Vestlandskysten sør for Stad. Ifølge Yr.no er det ventet vindkast fra vest på mellom 27 og 35 meter per sekund. I midtre og indre strøk kan det oppstå svært kraftige vindkast.

Dette har allerede fått konsekvenser.

I 17-tiden fredag kveld meldte brannvesenet at deler av et tak har blåst av noen omsorgsleiligheter som er en del av Eidfjord Bygdeheim i Vestland.

Like før klokken 20 melder kommunen at alt er sikret på omsorgsleilighetene, og at en person er flyttet over til sykehjemmet på Bygdaheimen.

Flyttet inn i desember

– Den øverste delen av takkonstruksjonen har blåst av, men det er ikke hull ned i leilighetene, sier ordfører i Eidfjord Anders Vatle (Sp).

Leilighetene åpnet rett før jul, og beboerne flyttet inn i første halvdel av desember.

– Det er ingen skader på selve leilighetene, ingen ruter er knust og ingenting innvendig.

Om lag 50–100 kvadratmeter av taket blåste av leilighetene til åtte beboere.

Tak blåste av omsorgsbolig i Eidfjord

ØVERSTE DELEN AV TAKET BLÅSTE AV: – Den øverste delen av takkonstruksjonen har blåst av, men det er foreløpig ikke hull ned i leilighetene, sier ordfører i Eidfjord Anders Vatle (Sp).

Foto: GUNNVALL MEDHUS

I løpet av kvelden er det satt inn ekstra folk på sykehjemmet. Brannvesenet vil i tillegg være på vakt utover natten.

Lægreidsvegen like ved sykehjemmet er stengt for trafikk.

– Det er ergerlig at det skjer så fort etter innflytting. Når ting roer seg kan vi prøve å finne ut hva som har skjedd og sikre det slik at det ikke kan skje på nytt, sier Vatle, som ber folk i Eidfjord om å holde seg inne i natt.

Brannvesenet har også vært i Alver kommune i Vestland etter melding om at lynet slo ned i to boliger i Oterdalen. Det var meldt om en del røyk fra garasjene til de to boligene og svidde stikkontakter, men ingen brann.

Kommune isolert

Også en rekke fergestrekninger er innstilt grunnet det dårlige været. Dette har blant annet ført til at hele Vik kommune i Vestland, var isolert fra omverdenen store deler av fredag.

I åtte-tiden melder Norled at ferjene over Sognefjorden skal gå som normalt igjen fra klokken 20.45.

Det bor rundt 2.700 mennesker i kommunen, og når veien over Vikafjellet er stengt, og fergen er innstilt, har innbyggerne ingen andre veier.

Ordfører Roy Egil Stadheim (Ap) i Vik er lite glad for at innbyggerne i kommunen hans nok en gang ble isolert. Håpet hans er at den lokale helsetjenesten fungerer og at luftambulansen klarer å trosse vindkastene om det skulle skje noe alvorlig.

– Dette opplever vi jo av og til. Men vi kan ikke leve med dette i framtiden. Noe må gjøres. Vi må få bygget Vikafjellstunnelen slik at vi slipper å bli isolerte.

Se liste over innstilte fergesamband og stengte fjelloverganger nede i saken.

Over 400 uten strøm i Vestland

Fredag kveld er 400 abonnenter uten strøm i Alver, Vaksdal, Os og Øygarden utenfor Bergen.

Fredag ettermiddag var tallet oppe i 2.400. Da var også nærmere 1000 abonnenter uten strøm i Samnanger.

– Årsaken er enten lyn eller kraftig vind. Strømmen rutes om og det jobbes med å rette opp feilen, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Ove Søreide i BKK.

Ambulansefly på bakken i Ålesund

I Møre og Romsdal har været ført til mange stengte fergesamband og også Hurtigruta måtte gi tapt for været da den skulle legge til kai i Ålesund fredag formiddag.

Også for flytrafikken har været skapt problemer. Beredskapssjef i Helse Møre og Romsdal, Hans Olav Ose, bekrefter fredag ettermiddag at både ambulanseflyet og ambulansehelikopteret i Ålesund står på bakken på grunn av været.

– Det vil ta lengre tid hvis man skal overflytte pasienter, de må gå på bakketransport dersom det er mulig, eller de må ivaretas på sykehuset der de er til været blir bedre og de kan forflyttes, sier Ose.

Beredskapssjefen kjenner ikke til at det har fått konsekvenser at flyene ikke flyr.

Også i flytrafikken ved Ålesund lufthavn Vigra har det vært problemer som har ført til forsinkelser og foreløpig innstilling av to flyavganger.

Hurtigruten Nordkapp klarte ikkje legge til kai i Ålesund

KLARTE IKKE LEGGE TIL KAI: Hurtigruteskipet MS Nordkapp måtte gi opp å legge til kai i Ålesund på grunn av kraftig vind.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Orkan flere steder

Meteorologene melder at vinden har tatt seg opp i Vestland fylke.

– Vindkastene i indre strøk er kraftige, og vinden kan få konsekvenser inne i landet. Men det vil roe seg rundt midnatt, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik.

Vind SF, uvør på i Vestland

KRAFTIG VIND I NORDSJØEN: Vindmålere viser kraftig vind i Nordsjøen i ettermiddag.

Foto: Skjermdump

Vinden har kommet inn rett fra vest og vindkastene har flere stedet vært over 30 meter i sekundet.

– Kråkenes har hatt opp til 39 meter i sekundet i ettermiddag. Der har det blåst opp i orkan, sier Svanevik.

Ventar på kolonne i Lærdal

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Lærdag er det mange som venter på kolonne i Lærdal for å komme seg over fjellet.

Foto: Simon Solheim / NRK

Flere fjelloverganger og fergestrekninger stengt

Uværet skaper problemer på flere fjelloverganger og fergestrekninger. I fjellet melder meteorologene om vind opp i orkanstyrke flere steder, i tillegg til kraftige snøstormer.