Hopp til innhold

Utlover dusør for niser

Skulle denne dukke opp i garnet ditt, vil havforskerne gjerne høre fra deg.

Skulle denne dukke opp i garnet ditt, vil havforskerne gjerne høre fra deg. Forskerne vil finne ut hvordan nisen påvirker og blir påvirket av andre dyr i sjøen. Blant annet ønsker de å vite mer om hvor mye og hva nisen spiser.

UKJENT: Nisen er vanlig langs kysten, men forskerne vet lite om den.

Den er en av våre vanligste småhvalarter, men forskerne har mange spørsmål de vil avklare om den norske, mer klumpete fetteren til delfinen.

– Vi ønsker mer kunnskap om nise langs norskekysten. Det er en av topp-predatorene i økosystemet, men vi vet veldig lite om den, sier havforsker Ulf Lindstrøm ved Havforskningsinstituttet til NRK.

Tusenlapp pr. dyr

Forskerne vil finne ut hvordan nisen påvirker og blir påvirket av andre dyr i sjøen. Blant annet ønsker de å vite mer om hvor mye og hva nisen spiser.

– Vi vet det foregår en del bifangst av nise. Et estimat er på cirka 3000 dyr i året. Men de fleste av disse dyrene blir dumpet på havet. Det er for mye merarbeid å ta dem i land, og det er ikke noe apparat for å ta imot dem, sier Lindstrøm.

Havforskningsinstituttet ønsker nå å få inn dyr som har gått uforvarende i garn og druknet.

Dusør: 1000 kroner pr. dyr.

– Ta kontakt

– Hvert tiende år tar vi et tokt, men vi går ikke inn i fjordene. Hvor mange niser det er, vet vi derfor ikke. Men vi tror bestanden er mye større enn for eksempel sel, sier Lindstrøm.

Forskerne ønsker å studere mageinnhold, ta blodprøver, vevsprøver og sjekke alderen, blant annet. Nisene kan leveres der fiskerne vanligvis leverer fangsten sin.

– De må ta kontakt med oss, så ordner vi med transport sier Lindstrøm.