Hopp til innhold

Utlover dusør for dieseltyveri-tips

Bjørnar Pedersen er så lei av at tyver stjeler diesel fra lastebilene hans om natten, at han tar saken i egne hender. – Tips meg, ikke politiet, skriver han på Facebook.

Bjørnar Pedersen

TAR SAKEN I EGNE HENDER: Bjørnar Pedersen utlover nå dusør på 20.000 for oppklarende tips om dieseltyveriene.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Jeg betaler lett 20.000 til den som kan hjelpe meg å oppklare disse sakene. Det går over i prinsipp for min del, og jeg kommer til å få hjerteinfarkt hvis det ikke bedrer seg, sier Bjørnar Pedersen oppgitt.

Han driver transportfirmaet Bjørnars transport på Straume i Fjell i Hordaland. Etter en rekke nattlige besøk av tyver som stjeler diesel fra lastebilene hans, tar han nå saken i egne hender. I dag skriver han på firmaets facebookside;

«Vi har i helgen hatt dieseltyveri på en av våre biler parkert i Straume nr. park Dersom tips i saken øker vi dusør til 20.000,- Ikke ring politiet, Ring Bjørnar Tlf: 911 57 046.»

Vurderer vakthold

I helgen skjedde det altså igjen. Sjåføren kom på jobb til en lastebil som var tømt for diesel. Tanken var fylt opp kvelden før.

– Det er seks tusen kroner rett ut vinduet. Og det skjer omtrent en gang i måneden. Dessuten stjeler de kjettinger, lys og andre ting på bilene, sier Pedersen.

Han forteller at de ansatte føler seg maktesløse. Lastebilene er store, og det er vanskelig å ta dem med hjem og parkere dem i hagen. De vurderer imidlertid en annen metode - vakthold.

– Vi vurderer å sove i bilene. Men jeg vet ikke hvor sunt det er - plutselig tar vi en på fersken, og da kan det gå hardt for seg, tror han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Transportselskapet Bjørnars transport på Sotra er lei av at tjuvar jevnlig tømer tankane på lastebilane.

VIDEO: Tyver stjeler diesel fra lastebiler om natta.

– Ikke ring politiet

På facebooksidene sine oppfordrer Pedersen folk om å tipse direkte til ham, ikke politiet. Han har nemlig liten tro på at det er noen hjelp i dem.

– De er vel like maktesløse som oss. Det går vel på bevilgninger der også. De få kronene politiet har skal vel gå til narkotikasmuglere og voldsforbrytere. Jeg tror ikke det er noe vits i å anmelde tyveriene. Uten å si noe stygt om politiet, sier han.

Et stort problem

Pedersen sier dieseltyveri har blitt et stort problem for transportfirmaer i landet. Han mener det er mange profesjonelle ligaer som driver med dieseltyveri.

– Det er mye større enn folk er klar over. Dieselen er så dyr at det er gull. Vi ser at de har med seg pumper i bilene, som tar ut all dieselen. Tankene er helt tomme om morgenen - det er ikke en gang nok diesel til å kjøre til bensinstasjonen, forteller han.

– Veldig frustrerende

Pedersen er ikke alene om å bli frustrert. For en uke siden gjorde Svanevik transport i Bergen det samme som han, de ba publikum om tips på Facebook etter en rekke tyverier på få måneder.

Overvåkningsvideo av tyveri av diesel fra lastebiler.

VIDEO: Svanevik transport har filma tjuvar som kjem om natta og fyller store tankar opp med diesel.

Også Svanevik ba folk om å kontakte ham og ikke politiet.

– Jeg ser jo at det ikke er fare for liv og helse, og at politiet derfor ikke prioriterer det. Men det er jo veldig frustrerende, sier Ståle Svanevik.

Svanevik er overveldet over responsen etter at han la ut meldingen om at han ønsket tips. Tusen personer delte meldingen hans på Facebook, han har fått flere tips, og flere har tatt kontakt og tilbydd å sitte vakt for han gratis.

Blir ikke prioritert

Per Algerøy

IKKE PRIORITERT: Politioverbetjent Per Algrøy sier de ikke prioriterer slike saker da det ofte er svært få eller ingen opplysninger å gå etter.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Politiet er betenkt over at de ikke blir varslet i slike saker, og at tranportfirmaene tar saken i egne hender. Men de medgir at dette er saker som ikke blir prioritert av politet.

– Det som ofte er med problemet med slike saker er at det ikke finnes noen opplysinger. Og så lenge det ikke finnes opplysninger, blir det ikke satt i gang noen etterforskning, så ærlig må vi være, sier politioverbetjent Per Algrøy ved Sotra og Øygarden lensmannskontor.

Han påpeker at firmaene likevel bør ta kontakt med politiet.

– Vi kan uansett ikke gjøre noe med saker vi ikke vet om. Det er fint at de prøver å finne opplysninger selv, men så snart de har noen bør de ta kontakt med oss, sier Algrøy.