Utlendinger styrer narkomarkedet

Narkotikaomsetningen i Nygårdsparken dominerers i større og større grad av utenlandske ligaer og selgere, mener politiet.

Video 2c5cc578-a42d-4f40-bd75-a9df025ca479.jpg

Narkolangere trekker ut av Nygårdsparken i stadig større grad.

Nygårdsparken i Bergen omtales som Vest-Europas siste åpne narkomarked. Hver dag handler langere og brukerer åpenlyst i byens grønne lunge, sentralt plassert på Nygårdshøyden rett ovenfor sentrum.

Den omfattende narkoomsetningen som foregår her, er dominert av utenlandske ligaer og gateselgere, mener politiet. Samtidig trekker langere nå stadig oftere ut av parken og inn i resten av byrommet.

Narkotikahandel i Nygårdsparken

ÅPENT MARKED: Omsetningen flyter fritt i miljøet på Nygårdshøyden. Stadig flere av langerne og kurerene er fra utenlandske ligaer, mener politiet.

Foto: Marit Stensby

Flere og flere fra utlandet

– Det er mye stoff på vei inn, og vi ser vel at disse kurerene av utenlandsk opprinnelse i større og større grad har Bergen som endestopp.

Det sier Tom Throndsen, som er leder for etterretningsavdelingen i Hordaland politidistrikt. Politiets spanere ser at markedet dominerers av personer fra Nord- og Vest-Afrika - og at de er knyttet til samme nettverk.

– De som omsetter på gateplan er i veldig mange tilfeller knyttet til samme nettverket som kurerene. At det også er blitt utenlandske omsettere på gatenivå, sier Throndsen.

– Blitt verre enn Oslo

Rolf Henning Johnsen har god kjennskap til miljøet, etter å ha vært nabo og del av det i nesten 40 år. Fra vinduet sitt ser han rett over på det åpne narkotikamarkedet.

– Det er blitt akkurat like ille som Oslo. Verre enn i Oslo, faktisk, sier han til NRK.

Politiet tror ikke de kan klare å stanse all narkotikaomsetning i Bergen.

– Vi klarer nok ikke å fjerne det helt, det tror jeg ikke. Men ved å jobbe riktig, og med de riktige ressursene. tror jeg vi kunne redusert det betydelig, sier Tom Throndsen.

Nygårdsparken

Rolf Henning Johnsen (t.v.) kjenner miljøet i Nygårdsparken godt, og mener det bare blir verre og verre. Tom Throndsen hos politiet ser flere og flere utenlandske bakmenn komme til Bergen.