Suksess med rusbehandling uten medisiner

Ytterst i havgapet nord for Bergen har rusmisbrukere gode sjanser for å bli rusfri, helt uten medisiner. Forskning viser oppsiktsvekkende resultater av behandlingen.

Asbjørn Svendsen

SER AT DET HJELPER: – Det er egentlig først nå at jeg har begynt å innse hvor stort problemet mitt er. Jeg ser at behandlingen har god effekt på dem som har vært her lengre enn meg, sier Asbjørn Svendsen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Tallet på pasienter som ruset seg, sank drastisk etter at de hadde fått behandling ved Floenkollektivet i Radøy kommune.

Sju av ti ruset seg daglig da de startet behandling. Etter den helt medikamentfrie behandlingen hadde hver fjerde blitt helt rusfri.

– Jeg blir bedre. Jeg blir tryggere for hver dag og lærer mer om meg selv hele tiden. Det er et godt fellesskap å være i, sier Asbjørn Svendsen.

Terapi og gårdsdrift

Svendsen har bodd på øyen i fire måneder. Her er medisinsk behandling erstattet med samtaler, terapi og et småsamfunn på gård, med dyr og andre mennesker tett på.

– For seks år siden kom jeg inn i behandling for første gang. Jeg var et halvt år i behandling, men jeg sprakk jo igjen en stund etter at jeg var ferdig, sier Svendsen.

– Nå føler jeg virkelig at jeg for første gang kommer inn til kjernen av mine problemer. Nå ser jeg lys i tunnelen.

Floenkollektivet

FLOEN: I år er det spesielle behandlingstilbudet på en øy nordvest for Manger i Radøy kommune 30 år, og de som bor der føler de får hjelp.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Oppsiktsvekkende resultat

For første gang har Helse Bergen forsket på effekten av behandlingen. Resultatet er oppsiktsvekkende, mener psykologspesialist Hallbjørg Hage ved avdeling for rusmedisin.

– Det er veldig høye tall på at de får det bedre, enn det det er generelt, sier Hage.

Hallbjørg Hage

OPPSIKTSVEKKENDE: Hallbjørg Hage i Helse Bergen har funnet ut at behandlingen ved Floenkollektivet virker bedre enn andre steder.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Nasjonalt oppgir én tredel av ruspasienter at de får utbytte av rusbehandling. En spørreundersøkelse gjort på rundt halvparten av alle som har vært innom Floenkollektivet, viser at åtte av ti svarer at behandlingen har hatt positiv effekt.

Én av fire oppgir å ha sluttet helt med rus. Halvparten har vært mer enn to år i jobb/utdanning etter første innlegging på Floen.

Ikke ruspasienter, kun elever

– Behandlingen fungerer fordi vi gir elevene mye tillit og ansvar, sier seksjonsleder Aase Frammarsvik ved Floenkollektivet.

Her blir beboerne kalt elever, ikke pasienter.

– Det er ikke vi som skal «fikse» de, det er de som skal lære seg på nytt igjen å leve slik som de vil, sier Frammarsvik.

Aase Frammarsvik

BOR SAMMEN: – Vi bor og jobber sammen med de. Jeg tror kanskje at det er en største forskjellen fra andre steder, sier Frammarsvik.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Rebekka Dahlstrøm har snart bodd tre måneder i Floenkollektivet.

– Jeg trives veldig godt her ute. Jeg trives med blandingen og fellesskapet mellom de som er her og de ansatte.

Tilbringer rundt et år i havgapet

Normalt bor elevene mellom 12 og 15 måneder her, før de går videre til et nytt kollektiv i Bergen sentrum. Også etter at de reiser videre, får pasientene i programmet god oppfølging.

Når de skal tilbake til hverdagen har programmet ordnet elevene jobb.

Asbjørn Svendsen sier at han har lyst på et godt liv. 34-åringen har ikke alltid ruset seg, men har vært i jobb hele livet. No ønsker han å legge bak seg avhengigheten.

– Jeg har to barn, en datter på 15 år og en sønn på tre år. Jeg har kjæreste. Det er det livet jeg vil ha. Et A4-liv med gode mennesker rundt meg.

Ole Andre Næsse og Rebekka Dahlstrøm

STRUKTUR: – Her er det mer struktur i hverdagen og åpenhet om ting du trenger å jobbe med, sier Rebekka Dahlstrøm. Hun har fått rusbehandling tidligere, men den kan ikke sammenlignes med tilbudet hun er en del av i dag. Her er hun sammen med Ole Andre Næsse.

Foto: Even Norheim Johansen