Brukte over 2,5 timer på 5 km, men utbedring av kaos-strekningen må vente

Riksveg 13 i Hardanger må fortsette å være kaosstrekning i flere år fremover. Frustrerte bilister og innbyggere fortviler over at en av Norges verste veier ikke blir prioritert.

Kø på Riksveg 13

KAOS: – Når store campingbiler møter store busser på så trange veier, oppstår det farlige situasjoner.

Foto: Arne Bu

Hver sommer står trafikken i stampe på den 12 kilometer smale veistrekningen. Innbyggere og lokale eplebønder må ofte trå til med trafikkdirigering.

Og i år er det mer kaos enn noen gang på strekningen som er kåret til en av Norges verste veier.

– Jeg har brukt 2 timer og 40 minutter på å komme meg 5 kilometer, sier Randi Elisabeth Oppedal, en av innbyggerne i Hardanger.

Bekymret for nødetater

Politiet, som selv sto 1,5 timer i kø på veistrekningen på vei tilbake fra en uttrykning, mener trafikkaoset er ekstremt i år. De er bekymret for at nødetatene ikke skal nå frem i tide.

Veien som går frem til dit hvor trafikkaoset starter, skal utbedres for 74 millioner kroner. Men selve problemstrekningen må vente til tidligst 2023.

–Jeg stiller meg veldig undrende til at de velger å stoppe utbedringen der hvor problemene begynner. En lurer på om de i det hele tatt har vært her og sett, eller om de planlegger fra Oslo uten å ha vært på synfaring, sier Randi Elisabeth Oppedal.

Oppedal er administrator på Facebook-gruppen «Verre enn kolonnekjøring Kyrkjenes - Bjotveit», hvor det daglig deles bilder og videoer av trafikken som står i stampe.

Randi Elisabeth Oppedal ved riksvei 13

STAMPE: – På det verste har jeg brukt 2 timer og 40 minutter på å komme meg fem kilometer, forteller Randi Elisabeth Oppedal.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Kan ikke la turister komme hit

Turistsesongen er viktig for Hardanger, og en stor økning i turisme har ført til ekstra trafikk om sommeren, ifølge ordfører i Ullensvang Herad, Solfrid Borge. Men hun mener at turistene ikke kan komme hit om ikke veien blir utbedret.

– Når store campingbiler møter store busser på så trange veier oppstår det farlige situasjoner. Vi kan ikke reklamere for at turister skal komme til Hardanger når det ikke er framkommelig.

Ordføreren forteller at de lenge har jobbet for utbedringer på strekningen.

– Dette er helt uutholdelig. Liv og helse blir satt på spill. Jeg mener at her må vi se utenfor Nasjonal transportplan for å få til forbedringer, sier hun.

Kø på Rv 13

RISIKABELT – Jeg er redd for de situasjonene som kan oppstå i trafikkaoset i sommermånedene, sier ordfører i Ullensvang Herad, Solfrid Borge.

Foto: Arne Bu

– Kjent med utfordringene

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er for tiden på ferie og kan ikke kommentere saken. Men i en mail til NRK skriver Samferdselsdepartementet at de er kjent med utfordringene knyttet til skredsikring, fremkommelighet og trafikkavvikling på Riksveg 13.

Samferdselsdepartementet bekrefter at veien vil ikke bli en del av Nasjonal transportplan før tidligst i 2023.

– For den omtalte delstrekningen har Statens vegvesen de siste årene etablert en ordning med lysregulering i sommerhalvåret, i tett samarbeid med både politiet, Ullensvang herad, Hardangerrådet og reiselivet. Tiltaket har vært evaluert i etterkant av de siste to sommersesongene og oppfattet som vellykket av partene, skriver de videre.