Hopp til innhold

Unormalt mange storbranner i Bergen

Men en rekke storbranner til tross - det totale antall bygningsbranner har faktisk ikke vært høyere enn normalt.

Bygård brenner i Proms gate i Bergen

NI PERSONER EVAKUERT: Ingen personer ble skadet i brannen i Proms gate lørdag kveld.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Lørdag gikk alarmen igjen. Nok en gang ble det varslet storbrann og fire stasjoner rykket ut til meldingen fra Proms gate på Skansen.

Huset som brant, nummer 7, er totalskadd. I nabohuset, nummer 9, ble fem personer evakuert. Det ble også evakuert flere personer fra Småskansen 2 og 4.

- Alle kan nå flytte tilbake igjen for uten dem som bodde i nummer 7, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt.

Etterslukking i hele natt

I hele natt har brannvesenet drevet med etterslukking og de evakuerte fra nummer 9, får foreløpig ikke flytte inn igjen. Brannvesenet er fremdeles på stedet og driver etterslukking.

- Brannen gikk i hulrom i veggen og i taket. Der kan det ligge å ulme lenge, så vi vil være sikre på at det ikke kan blusse opp igjen før vi slipper folk inn igjen. I tillegg så kan det komme en del røyk inn i husene i forbindelse med etterslukking og vi ønsker ikke folk tilbake, sier varabrannsjef Karl Otto Nesdal til nrkhordaland.no.

LES OGSÅ: Storbrannene i Bergen

Porms gate brann

SLIK SER DET UT I DAG PÅ BRANNSTEDET:

Foto: Arne Ellingsen

Flammene strakk seg mot himmelen

Det haglet inn med meldinger til brannvesenet rundt klokken 17.21 i går ettermiddag og det ble umiddelbart gikk melding om storbrann siden strøket er et potensielt smitteområde. Fire stasjoner rykket ut med alt tilgjengelig mannskap.

Varabrannsjefen var på en inspeksjonsrunde like i nærheten og var førstemann på stedet.

- Jeg var der etter 2-3 minutter. Da stod flammene 5-6 meter gjennom taket. Det var ganske dramatisk siden folk kom springende ut i morgenkåper og bar overkropp, forteller Nesdal som brukte de første minuttene til å dirigere trafikken slik at utrykningskjøretøyene kunne komme seg smertefritt frem.

Brannvesenets iherdige innsats hindret brannen fra å spre seg til nabobebyggelse.

- Ikke noe rekordår

Publikums oppfatning av den lange rekken branner i sentrum det siste halve året er nok at brannåret i Bergen vil bli et mørkt kapittel. Men ser en på antallet branner, så er det et normalår for Bergen sitt vedkommende.

- Vi har lagt rundt hundre bygningsbranner i året de siste årene. Noe som er rundt to tredjedeler av snittet for resten av landet. Nå har jeg ikke oppdaterte tall, men jeg tror ikke det har vært noen flere i Bergen i år enn vanlig, sier varabrannsjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brann i Proms gate

GODT SYNLIG: Brannen i Proms gate var synlig fra store deler av sentrum.

Foto: Arne Ellingsen

Men én ting skiller seg likevel ut; brannene har vært konsentrert rundt Bergen sentrum og blitt titulert som storbranner. Og tallet på storbranner er et avvik i forhold til andre år.

- Det har vært litt spesielt med så mange storbranner over er en så kort periode. Folk opplever det selvsagt som dramatisk og mange tar det inn over seg. Men går en tilbake til 60 og 70-tallet så var det vanlig med én storbrann i måneden, sier Nesdal som legger til at det ikke har vært omkomne i Branner i Bergen så langt i år.

- Folk tar kontakt

De mange brannene har også ført til at flere og flere oppsøker brannvesenet for å høre hva de kan bidra med for å hindre nye branner.

Karl Otto Nesdal

FOLK TAR KONTAKT: Varabrannsjef Karl Otto Nesdal opplever økt publikumstilgang etter de mange storbrannene i sentrum.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

- Vi fikk masse henvendelser også i går. Noen av det viktigste vi sier til dem er at de må hjelpe oss med å holde fremkomstveiene åpne slik at vi kommer oss raskt frem og ikke mister dyrebare minutter. I tillegg må folk passe på at det ikke flyter med søppel og andre ting rundt husene, sier Nesdal.

- Hva tenkte du da meldingen om en ny storbrann kom i går?
- Jeg tenkte ikke så mye. Vi har et profesjonelt forhold til dette og vi er alltid klar. Vi har en god beredskap i Bergen og trener mye på å håndtere og avgrense slike branner, sier Nesdal som påpeker det gode samarbeidet Bergen Brannvesen har med andre brannstasjoner, helsepersonell og politi.

Årsaken til brannen i Proms gate er foreløpig ukjent. Krimteknikere er ventet til stedet i morgen.