Universitetsbygg fylt med vann

Arbeidere utløste sprinkleranlegget, forårsaket større vannlekkasje. Snarrådig innsats gjorde at man berget verdifull fotosamling.

Vannlekkasje på UiB

SPRINKLERANLEGGET SLO UT: 150 kvadratmeter i andre etasje var dekket av vann og det rant ned i første etasje her i Nygårdsgaten i Bergen sentrum.

Like før klokken 09.30 meldte Bergen brannvesen om vannlekkasje i Nygårdsgaten 5–11.

200 kvadratmeter i andre etasje var dekket av vann og det rant ned i første etasje. Mellom 4000 og 5000 liter flommet ut.

– Årsaken skal være at arbeidere har utløst sprinkleranlegget. Vannet har flommet i fem-seks minutter, forteller utrykningsleder Tom Berentsen i brannvesenet.

Vannlekkasje, brannvesenet

HER FLOMMET VANNET: Nygårdsgaten 5 er Stein Rokkans hus og tilhører Universitetet i Bergen (UiB). Bygget er det tidligere avishuset til Bergens Tidende.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Omfattende opprydding

– Store kulturverdier ble reddet av de ansatte som tenkte raskt, sier eiendomssjef Even Berge ved Universitetet i Bergen (UiB) til Bergensavisen.

Vannet holdt på å renne ned i et område der universitetets spesialsamlinger holder til.

– Etasjen over spesialsamlingen av historiske fotografier ble utsatt for 4000–6000 liter vann, men de ansatte fikk reddet alt og det er ingen store skader å snakke om. De hentet presenninger fra en butikk over gaten og la dem over skapene, sier Berge til NRK.

Oppussingen fortsetter som planlagt.

Nygårdsgaten 5 er Stein Rokkans hus og tilhører Universitetet i Bergen. Bygget er det tidligere avishuset til Bergens Tidende.

Verdifull bildesamling

Her ligger Rokkansenteret, billedsamlingen til Universitetsbiblioteket i Bergen og diverse kontorer for UiB.

Spesialsamlingen består av fotografier som har stor kulturverdi. Snarrådige ansatte fikk sannsynligvis reddet fotosamlingen.

Brannvesenet er på plass med mannskaper og yter bistand i oppryddingen. Skadeomfanget skal være begrenset til to etasjer, får NRK opplyst.