Ungdomssenteret Hanne (18) bodde på ber selv om å bli gransket

Hanne Knutshaug og to andre jenter ble narkomane og prostituerte under barnevernets omsorg, ifølge Dagbladet. Bufetat anklager avisen for feilaktige påstander, og ber om tilsyn ved institusjonen Hanne bodde på.

Hanne Knutshaug

DØDE: – Vi har ingen holdepunkter for at hun ble dyttet, men kan samtidig ikke helt utelukke at det har skjedd en straffbar handling, sa statsadvokat Trond Høvik til NRK da det ble kjent at Hanne Knutshaugs dødsfall var henlagt.

Foto: Privat

– Hanne var en omsorgsfull, kjærlig og glad jente, som hadde sine problemer. Da hun kom under barnevernet, ble problemene større. Mot slutten levde hun et liv med rus, trusler og vold, sa Hanne Knutshaugs mor til NRK 12. april.

Da ble det kjent at statsadvokaten hadde henlagt 18-åringens dødsfall. Hanne falt syv etasjer fra et vindu i Bergen og døde i september i fjor.

I en artikkelserie har Dagbladet dokumentert hvordan Hanne som 16-åring begynte å ta heroin mens hun bodde på barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen, og fortalt hvordan hun og to andre jenter ble narkomane og prostituerte under barnevernets omsorg.

Hanne vokste opp i Sokndal i Rogaland. Etter samlivsbrudd mellom foreldrene, ble jenten mer og mer utagerende. Som 15-åring kom hun under barnevernets omsorg, og flyttet til Bergen.

Øistein Søvik

Øistein Søvik, direktør i Bufetat region vest.

Foto: Privat

Fylkesmannen har tidligere konkludert med at det var forsvarlig for Hanne å bo i Vestlundveien – men nå ber Bufetat selv om at Fylkesmannen i Hordaland gjennomfører et nytt tilsyn ved ungdomssenteret deres.

– Dagbladets fremstilling er egnet til å skape uro for ungdom som er der i dag, for familiene deres, våre ansatte og den kommunale barnevernstjenesten. Vi ønsker derfor at en nøytral instans går gjennom hvordan vi driver institusjonen, sier regiondirektør Øistein Søvik i en pressemelding.

– Gjengir anonyme kilder ukritisk

I en kronikk i Dagbladet torsdag hevder Søvik at Dagbladet ukritisk har gjengitt feilaktige påstander fra anonyme kilder i artikkelserien. Han mener avisen har forsøkt å skape et bilde av at oppholdet på Vestlundveien var årsaken til Hanne og en av venninnene døde.

– Jentene hadde fortjent et bedre ettermæle enn det Dagbladet gir dem, sier Søvik i pressemeldingen, der Bufetat avviser at ungdom i Vestlundveien gis lov til å ruse seg.

Vestlundveien ungdomsinstitusjon

HER BODDE HANNE: Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen i Bergen.

Foto: Bufetat

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen reagerer på Bufetats beskrivelse av dekningen deres.

– Det er jo å snu saken fullstendig på hodet å si at det er vi som ødelegger jentenes ettermæle. Problemet her er ikke at vi forteller deres historie, men det som ble jentenes skjebne. Vi registrerer også at Bufetat er opptatte av anonyme kilder, men dette er jo en sak som virkelig har et bredt kildegrunnlag, der blant annet barnevernets egne dokumenter og uavhengige rettsavgjørelser står sentralt, sier Markussen.

Han sier Dagbladet synes det er positivt med et nytt tilsyn.

John Arne Markussen

BUFETAT KRITISERER DAGBLADET: Bufetat mener Dagbladet har fremsatt uriktige påstander i saken. – Disse sakene har så bredt kildegrunnlag at folk får gjøre seg opp sin egen mening, svarer sjefredaktør John Arne Markussen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Avviser ekstraordinært tilsyn

Men lite tyder på at det vil skje umiddelbart.

– Vårt utgangspunkt er at vi forholder oss til tilsynsplanen vår, der vi gjennomfører tilsyn ved denne typen institusjoner fire ganger i året, sier seksjonsleder for sosial- og barnevernsseksjonen hos Fylkesmannen i Hordaland, Øystein Breirem Jacobsen til NRK.

Forrige tilsyn ved Vestlundveien var i februar, neste er planlagt til juni, opplyser Jacobsen.

– Slik vi ser det, er det ikke kommet opp nye forhold nå, som gjør at vi ser behov for å gå inn med et eget ekstra tilsyn. Det er Bufetat og institusjonens eget ansvar å sørge for at de løpende har forsvarlige tjenester, sier han.

Torsdag tok flere politikere i Dagbladet til orde for at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) burde åpne gransking av Vestlundveien. Og Helleland må trolig på banen om det skal bli noen ekstraordinært tilsyn nå.

– Hvis departementsråden for eksempel hadde bedt oss gjennomføre en gransking, ville vi jo forholdt oss til det. Men utgangspunktet vårt er altså å fortsette det løpende tilsynet vi allerede har, sier Jacobsen.