Hopp til innhold

Ny forskning: Én type ungdommer reiser oftest på utveksling

Ressurssterke familier er overrepresentert blant utvekslingselever. – Problematisk hvis satsing på utenlandsopphold stort sett kommer privilegerte ungdommer til gode, mener forsker.

Kristine Flåten

STUDERTE I UTLANDET: Kristine Flåten (18) har flere familiemedlemmer som har studert i utlandet, og sier at det var én av grunnene til at hun reiste på utveksling. Det er også tilfellet for mange elever på utveksling, viser en ny undersøkelse.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

– Det var et år jeg aldri kommer til å glemme, jeg lærte veldig mye, særlig når det gjelder språk, sier Kristine Flåten (18).

Hun går siste året på Danielsen videregående skole i Bergen, der hun er tilbake etter et år som utvekslingselev i Ohio i USA.

Flåten er en av godt over 2000 norske elever som tok andre året på videregående i utlandet i fjor.

Blant disse oppgir ni av ti at det er en opplevelse de vil anbefale andre, viser en ny og omfattende undersøkelse (ekstern lenke) fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Men undersøkelsen viser også at majoriteten av utvekslingselever kommer fra familier som har langt høyere lønns- og utdanningsnivå enn resten av befolkningen.

Frykter mer ulikhet i skolen

– Det er problematisk hvis satsing på utenlandsopphold stort sett kommer elever fra ressurssterke hjem til gode, sier postdoktor Kristoffet Vogt ved Sosiologisk institutt på Universitetet i Bergen.

Han frykter at utvekslingsopphold kan bidra til mer ulikhet.

– Det går inn i et større bilde hvor skolen bidrar til reproduksjon av sosial ulikhet. De som er privilegerte fra før, får veldig mye av de pengene som dedikeres til utdanningsinvesteringer, sier Vogt.

Kristoffer Vogt

KRITISK: Postdoktor Kristoffet Vogt mener det er problematisk at statlig støtte i stor grad kommer ressurssterke ungdommer til gode.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Mener det ikke er for dyrt

– Det er problematisk ikke fordi færre med foreldre som har høy utdannelse og god økonomi skal reise ut, men fordi at det å reise ut er noe vi ønsker enda flere skal gjøre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han tror ikke at det er prisen på utvekslingsopphold som gjør at det i stor grad er en privilegert gruppe som reiser ut.

– Det koster litt, men jeg tror ikke økonomien er den viktigste grunnen. Vi ser at det først og fremst er utdanningsnivået til foreldre, ikke økonomien som på virker om man reiser ut, sier kunnskapsministeren.

Vil ha flere ut

Heller ikke hos SIU tror de at det er for dyrt å reise på utveksling.

– Det handler mer om hvilken gruppe i befolkningen som promoterer utdanning og som ser mulighetene som ligger i å studere i utlandet, sier seniorrådgiver Stig Helge Pedersen.

Han trekker frem at mange av utvekslingselevene har familiemedlemmer som selv har studert i utlandet, og at informasjon om utveksling ofte kommer fra dem.

Utveksling illustrasjon

USA: Kristine Flåten fikk mange fine opplevelser på turen til USA, som her under en basketkamp. – Det er synd om det stemmer at én type ungdom reiser mye mer ut enn andre, mener hun.

Foto: Kristine Flåten / Privat

Kunnskapsministeren tror mer informasjon er det som skal til for at flere reiser ut.

– Vi må sikre at man i skolenes rådgivningstjenesten er like opptatt av at elever på yrkesfag kan reise ut. Det kan kanskje gjøre at vi får elever med en litt annen bakgrunn til å reise ut.