Hopp til innhold

UDI legger ned nærmere 1000 mottaksplasser

Utlendingsdirektoratet legger ned 930 plasser på asylmottak over hele landet, fordi det kommer færre asylsøkere til Norge.

Nytt asylmottak Førde

LEGGES NED: Øyrane statlige mottak i Førde er et av seks asylmottak som legges ned.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Det opplyser UDI i en pressemelding. UDI har tidligere i høst lagt ned 10.800 plasser.

– Nå må vi legge ned ytterligere 930 ordinære mottaksplasser. Dette påvirker dessverre de ansatte på mottak, kommuner og beboere, sier Christine Wilberg, direktør i Region- og mottaksavdelingen i UDI.

Samtidig varsler UDI at det kan bli ytterligere kutt i mottaksplasser neste år, dersom det fortsetter å komme få asylsøkere.

Seks mottak legges ned

I denne runden blir disse seks mottakene lagt ned:

  • Sarpsborg mottak, 150 plasser (Sarpsborg kommune)
  • Volda mottak, 160 plasser (Volda kommune)
  • Harstad mottak, 160 plasser (Harstad kommune)
  • Arendal statlige mottak, 150 plasser (Arendal kommune)
  • Sauda statlige mottak, 150 plasser (Sauda kommune)
  • Øyrane statlige mottak, 160 plasser (Førde kommune)

Sarpsborg mottak blir avviklet i desember i år, Øyrane mottak 1. april 2017 og de resterende mottakene på listen 1. mars 2017.

310 plasser i Vest

310 av plassene forsvinner fra UDIs region Vest.

– UDI legger ned i overkant av 900 plasser nå, fordi det kommer langt færre asylsøkere til landet. Dette i kombinasjon med det har norske kommuner vært flinke til å bosette folk fra mottakene, gjør at vi har mye ledig kapasitet. Det gjør at UDI legger ned mottakskapasiteten sin, sier Stig Arne Thune, regiondirektør UDI Vest til NRK.

Thune sier at beboere som bor på mottak som skal legges ned, vil bli flyttet til andre mottak med ledig kapasitet.

– Vi prøver å legge til rette for individuell vurdering av beboerne, og prøver å flytte de som bor på mottak i Vest til andre mottak i regionen, sier Thune.

Regiondirektøren sier at det jobber mellom åtte og ti ansatte på mottakene som legges ned.

– Nedleggelsene betyr dessverre at driftsoperatører sannsynligvis må gå til oppsigelser av ansatte på de aktuelle mottakene, sier Thune.

Skuffelse i Sarpsborg

«Beskjeden ble mottatt med stor skuffelse blant ansatte og beboere. (...) Den siste tiden mottaket holder åpent, vil vi bruke til å være sammen med beboere og bidra til at de får en lettest mulig overgang til det neste kapittelet i livene sine» skriver Sarpsborg mottak, som er et av mottakene som legges ned, på sin Facebook-side.