Hopp til innhold

– Vi følte oss truet på livet

Kamerater fra Bergen følte seg truet på livet da de tok taxi i Beograd.


Håkon Weløy Aarseth og seks kamerater fra Bergen er på interrail i Øst-Europa. Da han tok taxi sammen med to av kameratene i Beograd i Serbia helgen, følte han seg truet på livet.

– Han holdt oss innesperret i bilen, mens en av oss var ute og tok ut penger. Han lot som om han holdt i en pistol og pekte mot hodene våre og sa pang, pang, pang. Han forklarte at det ville skje dersom han ikke fikk så mye penger som han ba om, sier Aarseth.

Da taxien stoppet for at kameratene skulle ta ut penger så de kunne betale, ble de tvunget til å ta ut ekstra mye penger.

– Vi var innesperret

– Sjåføren holdt oss innesperret i bilen og tvang oss til å betale 500 euro, sier Aarseth. Dermed måtte de betale rundt 4000 kroner for turen, i stedet for 1500 kroner som avtalt. Kameratene følte seg truet og gjorde derfor bare som taxisjåføren sa.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse, sier Aarseth.

Kameratene kontaktet Utenriksdepartementet (UD) for å få bistand, men fikk beskjed om å snakke med politiet lokalt.
UD opplever at mange tar kontakt for å få hjelp nå i ferien. I snitt får departementet hundre telefoner i døgnet fra nordmenn som har problemer i utlandet.

Underdirektør Frode Andersen i UD sier at såkalte gisselran er vanlig i en del land, deriblant Mexico og Øst-Europa.

– I en slik situasjon kan man bli svært redd, sier Andersen.

Ber om hjelp fra UD

Mange ringer og ber om hjelp.

– Som en hovedregel må alt meldes til lokalt politi. I enkelte tilfeller kan ambassaden hjelpe til, for eksempel om folk ligger på sykehus og ikke har mulighet til å melde fra selv, sier Andersen.

Han forstår at det er traumatisk å bli utsatt for noe kriminelt i utlandet.
– Vi har stor forståelse for at å komme ut for kriminelle handlinger i utlandet kan være en stor påkjenning, men vi har få muligheter til å bistå. Vi kan hjelpe de til å finne steder de kan henvende seg, som juridisk bistand og sykehus.

UD ber folk ta normale forholdsregler.

– Man bør for eksempel ikke gå med synlige verdier på seg eller ta pirattaxi. Man bør ta taxi fra offisielle holdeplasser.

Se flere tips på UDs hjemmeside.

Advarer mot nattklubber

Andersen advarer også mot enkelte typer nattklubber.

– Noen steder kan man bli tvunget til å betale tusen kroner for en drink og man slipper ikke ut før man har betalt. Slike steder bør man holde seg unna.

Men han understreker:

– Uansett hvor mange forhåndsregler man tar, vil man aldri være helt trygg.