Tvilende til nytt rakettforbud

Tross nytt forbud mot pinneraketter blir dette aldeles ikke den siste nyttårsfeiringen med mange øyeskader, frykter øyelege.

Fyrverkeri
Foto: MMS-foto: Ole Kristian Tjernæs / NRK

Hvert år får rundt 20 nordmenn alvorlige øyeskader etter fyrverkeriulykker. Noen av dem mister synet for godt. Øyelege Nils Bull ved Haukeland sykehus tror ikke det nye forbudet mot pinneraketter vil hindre nye ulykker.

- Det er jeg helt sikker på. Folk vil bare bruke desto mer bakkefyrverkeri og effektbatteri, frykter han.

Øyelege Nils Bull ønsker å forby nyttårsraketter.

FRYKTER ØYESKADER: Øyelege Nils Bull. (Arkivfoto)

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

- Minst like farlig

Han mener bakkefyrverkeri og effektbatteri er minst like farlig og at vi kommer til å få like mye skader.

- Det er helt irrasjonelt å bare forby den ene typen. Unge menn og gutter er aldeles ustyrlige når det gjelder dette leketøyet her, hevder øyelegen.

Effektbatteri fortsatt lovlig

Et effektbatteri med 12 raketter og opptil 1 kg krutt, blir fremdeles lovlig. Dette er rett og slett som en bombe, i følge øyelegen på Haukeland.

- Hvis den eksploderer på en gang, kan den være uhyre farlig. Vi har flere eksempler på det. Da er det slik at en person med briller ville få blåst brilleglasset knust inn i øyet, advarer han.

Bryr seg ikke om råd

Både politidirektoratet og sykehusene mener at alt privat fyrverkeri må totalforbys, men statsråden og departementet bryr seg ikke om det. Resultatet av fyrverkeriulykker har vært at flere har mistet synet for godt.

- Jeg synes det er fortvilende at de ikke hører på råd fra oss, og det er spesielt meningsløst at de setter i verk tiltak som neppe vil ha noen virkning.

- Enda verre i år

Under årets nyttårsfeiring frykter Bull at det kan bli enda flere skader enn før da folk skal bruke opp rakettene som blir ulovlige neste år.

- Det tror jeg. De skal selge ut disse stavrakettene som ikke vil være lovlige til neste år, sier øyelegen.

Brannvesenet tror ikke det blir verre

Soneleder Magnar Hestdal fra Bergen Brannvesen ser imidlertid ingen grunn til å tro at det skal bli verre i år enn tidligere.

- Folk kjøper det de er vant til å kjøpe og jeg har ikke tro på at det er noen hamstring, sier han, og advarer samtidig mot å ha fyrverkeri liggende i huset.

- Fyrverkeri skal du være forsiktig med å oppbevare. Det ligger riktignok i god emballasje, men det er ikke å anbefale å ha det hjemme i leiligheten.