Tvang puber til å bytte ut Ringnes med Hansa

Bergen kommune påla uteserveringene å selge øl fra Hansa under Tall Ships Races. Det var trolig forbudt. – Vi forventer at kommuner følger norsk lov, sier Ringnes.

Bryggen uteservering Tall Ships Races

MÅTTE SERVERE HANSA: Uteserveringene på Bryggen i Bergen måtte selge Hansa-produkter da Tall Ships Races besøkte byen i helgen. Det kan ha vært ulovlig.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Ragnhild Stolt-Nielsen

VISER TIL SPONSORAT: Byrådsleder i Bergen, Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

Foto: Anders Ekanger

– Vi ble pålagt å fjerne varene fra Ringnes. Alternativet var å drive uten uteservering, sier Knut Hatlestad Tau, eier av Salsa Restaurant, til Bergens Tidende.

Avisen skriver i dag at det under seilerfesten Tall Ships Races, som samlet opp mot 600.000 mennesker i Bergen sentrum i helgen, kom nye regler fra kommunen for uteserveringsstedene på Bryggen.

De faste løyvene ble inndratt og erstattet med nye, med høyere leiepriser. I tillegg ble alle pålagt å utelukkende servere produkter fra Hansa.

– At vi måtte bytte for fire dager, har medført store ekstrakostnader fordi vi ikke kan bruke utstyr som tilhører Ringnes, sier Tau til BT.

– En skjenkebevilling skal være produktnøytral

Jan Fridthjof Bernt

KRITISK: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Byrådsleder Ragnild Stolt-Nielsen (H) sier at bakgrunnen for at ølmonopolet ble tildelt Hansa er at de sponset Tall Ships Races, og viser til at det samme ble gjort i 2008, da Bergen forrige gang var vertsby for seilasen.

Men jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener kommunen har brutt loven.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg at dette er lovlig. En skjenkebevilling skal være produktnøytral, og man kan ikke velge ut én leverandør fremfor andre, sier Bernt til BT, og legger til at kommunen ikke «kan drive sin eiendomsrett på en måte som bidrar til diskriminering av enkelte vareleverandører».

Ringnes: – Forventer at kommunen følger loven

Nicolay Bruusgaard

FORVENTER AT KOMMUNER FØLGER LOVEN: Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

Foto: Ringnes / Ringnes

Jusprofessoren tror utestedene kan få medhold dersom de krever at kommunen erstatter eventuelle tapte inntekter eller økte utgifter.

– Men de som mest åpenbart lider tap, er de konkurrerende leverandørene, sier han.

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, påpeker at de forventer at konkurrerende bryggerier ikke får urettmessige fordeler fra offentlige myndigheter.

– Vi forutsetter naturligvis at kommuner følger norsk lov. Utover det har vi ikke noen kommentar, siden vi er en tredjepart i denne saken, sier Bruusgaard til NRK.

– Er det aktuelt for dere å kreve noen form for erstatning?

– Det har ikke vært diskutert hos oss, sier Bruusgaard.