Uværet tok strømmen til tusenvis

Nedblåste trær skaper problemer på veier og strømnett i hele Hordaland. Folk må belage seg på å være uten strøm lenge.

Stearinlys

Mange tusen i Nordhordland har måtte bruke stearinlys for å lyse opp huset 1. og 2. juledag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hordaland slapp unna det verste ekstremværet, men sterke vindkast har likevel satt sitt preg på fylket. Trær har blåst ned over strømledninger, veier og toglinjer, og skaper flere problemer.

Nordhordland og Øygarden hardest rammet

BKK melder at flere tusen er uten strøm, men at de sliter med å skaffe seg oversikt.

– Det er veldig mange steder som er uten strøm, både antall områder og antall husstander i de ulike områdene. Vi har ikke oversikten, men det er snakk om mange tusen uten strøm i Hordaland, sier pressekontakt Juliet Balgobin i BKK.

Hun forteller at det er Nordhordland og Øygarden som er de største områdene uten strøm. Mange har vært uten strøm siden ettermiddag 1. juledag.

– Men mange utenfor disse områdene er også utenfor strøm, og det skyldes ulike typer feil. Felles for alt er at det er været som er årsaken, sier Balgobin.

Også fra andre steder, blant annet Bergen, Samnanger, Os og Sotra, meldes det om husstander som har vært helt eller delvis uten strøm. BKKs feilmeldingsside har flere oppføringer, men er vanskelig å holde oppdatert, sier Balgobin.

Uvisst når strømmen kommer tilbake

– Med så mange strømutfall som vi har i dag, er det umulig å skrive ned hvert enkelt sted.

Totalt er over 100.000 nordmenn strømløse etter stormene «Dagmar» og «Cato» sine herjinger.


Nedblåst tre

RIVES NED: Trær har blåst ned over toglinjer og strømledninger i Hordaland. Her fra Masfjorden.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Trær som rives ned over strømledninger og strømmaster er det største problemet. Det gjør også opprydningsarbeidet og reparasjonene vanskelig.

– Vi jobber nå først og fremst med å få rettet opp feilen i de største områdene. Når trær ramler over kablene, tar det tid å finne ut akkurat hvor feilen er. Men vi har store mannskaper ute og jobber med å få oversikten over alle problemene, sier Balgobin.

BKK la i formiddag ut en melding om at de ikke rekker å svare alle kundene, og sier det er uvisst når folk kan få strømmen tilbake.

– I enkelte områder må man belage seg på langvarige strømbrudd, står det i meldingen.

Ras på Bergensbanen

Nedblåste trær skaper også problem i togtrafikken. Det er full stans på mange toglinjer i Norge, og togtrafikken mellom Bergen og Voss er redusert.

I tillegg til nedblåste trær har det gått tre ulike ras på Bergensbanen mellom Arna og Voss.

– Det jobbes med å frakte passasjerer med buss på strekningen mellom Bergen og Voss. Regiontoget går mellom Oslo og Voss, og passasjerer fraktes med buss mellom Bergen og Voss. Lokaltoget mellom Arna og Bergen går som normalt, sier pressevakt i Jernbaneverket, Kjell Bakken.