Hopp til innhold

Tusenvis er syke og nye bakterier funnet: – Folk har all grunn til å være sinte på oss

Totalt har 41 vært innlagt med tarminfeksjon siden torsdag, og flere tusen ligger trolig syke hjemme. Varaordføreren i Askøy beklager overfor alle. Lørdag ble det påvist to nye bakterier i tillegg til E.coli i drikkevannet.

Bård Espelid, varaordførar Askøy (Askøylisten)

BEKLAGER: – Kommunen har sviktet som leverandør av godt og trygt vann, sier varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.

Foto: Askøy kommune

– Vi har all mulig sympati og forståelse for at innbyggerne er både sinte og skuffet. Det er ikke tvil om at kommunen har sviktet som leverandør av godt og trygt vann.

Det sier varaordfører Bård Espelid fra Askøylisten.

– Jeg må bare beklage overfor alle de som har fått helseproblem. Askøyværingene har all grunn til å være frustrerte og sinte på oss.

Nye bakterietyper funnet

Etter nye tester har Askøy kommune funnet flere bakterier i drikkevannet i fra Kleppe Vannverk. I tillegg til E. Coli har de funnet Clostridium og intestinale enterokokker. Det er også tarmbakterier.

– Vi har flere bakterier som har kommet inn i distribusjonssystemet. Det bare understreker at situasjonen er utfordrende, og vi er nødt til å håndtere at vi har en bakteriell forårsaket epidemi av drikkevannet, sier varaordfører Bård Espelid til VG.

Lørdag kveld ankommer epidemologer fra Folkehelseinstituttet, som skal bidra til å etterforske årsaken til smitten.

41 på sykehus hittil

Seks voksne og ett barn fra Askøy er blitt innlagt på Haukeland universitetssjukehus lørdag.

Status klokken 14 lørdag var at ti voksne og fire barn lå på sykehuset, høyst trolig som følge av forurenset drikkevann i Askøy kommune. Ingen av dem er alvorlig rammet. Tre andre voksne var ventet innen kort tid.

Askøy

KLEPPE VANNVERK PÅ ASKØY: Kleppe vannverk leverer drikkevann til opp mot halvparten av Askøys 30.000 innbyggere. Denne uken har trolig tusenvis blitt syke av forurenset drikkevann.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dermed er det til sammen 41 personer som har vært eller er innlagt på sykehuset etter å ha fått i seg drikkevann med bakterien Campylobacter de siste dagene: 28 voksne og 13 barn.

Sju pasienter har blitt utskrevet lørdag formiddag, og flere er ventet å dra hjem, i følge en pressemelding fra Helse Bergen.

Statistikken innebærer at hittil har 24 pasienter blitt utskrevet siden utbruddet startet.

Tror flere tusen ligger syke hjemme

I tillegg er er svært mange hjemme med feber, magesmerter og diaré.

– Jeg anslår det er flere tusen som ligger syke ut fra de tilbakemeldingene vi har fått fra innbyggere, sier rådmann Eystein Venneslan til BA.

På tross av alle sykdomstilfellene mener han å se en bedring av situasjonen.

– Vi opplever at det er en del utskrivelser av noen av dem som har vært innlagt. Dette blir håndtert av sykehuset. Vi er først og fremst opptatt av hvor mange som blir lagt inn av legen. Dette er jo en indikasjon på alvorlighetsgraden av tilfellene.

Eystein Venneslan

TUSENVIS SYKE: Rådmann Eystein Venneslan mener å se en bedring i sykdomsutviklingen, men antar at flere tusen ligger syke hjemme.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fortsatt viktig å koke vannet

Det er fortsatt svært viktig å følge kokevarselet i kommunen. Det gjelder også håndhygiene. Askøy kommune har økt beredskapen på legevakten. Det er også satt av flere til å kunne svare på telefonhenvendelser.

– Det er selvsagt mange som er urolig. Andre trenger en dialog for å få en status på sitt sykdomstilfelle. De aller fleste klarer seg greit hjemme. Barn, eldre og kronisk syke må være ekstra på vakt og kontakte lege om nødvendig, sier Venneslan.

Områdekart Askøy
Grafikk: Joakim Digernes-Nordström

Vet ikke årsaken

Det ble fredag påvist E.coli-bakterier i et høydebasseng inne i fjellet. Vannet blir pumpet opp dit fra renseanlegget, før det renner ned til abonnentene.

Varaordfører Espelid sier likevel det er altfor tidlig å si hvordan epidemien kunne skje.

– Vi kan ikke konkludere at alle bakterieproblemene nå stammer fra dette ene høydebassenget. Vi må se på dette i full bredde, både råvannskilden og resten av distribusjonsnettet, for å finne årsaken eller årsakene.

– Kan smitten være hvor som helst?

– Alle som får vann fra Kleppe vannverk må ta samme forholdsregler.