Turist fikk hjertestans på hurtigbåt – ble reddet av tilfeldig lykketreff

Om bord på båten var det et titalls turnusleger på vei til kurs. Sekunder etter at hjertet stanset, sto de over ham.

Ekspressbåten Tyrving

LIVLØS PÅ BÅTTUR: Mannen var på tur fra Bergen til Nordfjord i Sogn og Fjordane med katamaranen MS «Tyrving».

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

Den nederlandske turisten (68) var på reise i Norge sammen med to av sine søsken. Men på båtturen med Norled-katamaranen MS «Tyrving» fra Bergen til Nordfjord holdt det på å gå galt.

På vei gjennom Nordhordland stoppet plutselig mannens hjerte mens han satt i setet. Familiemedlemmene merket at de ikke fikk kontakt med ham og slo alarm.

Våknet etter hjertestarter-sjokk

Til alt hell var det både hjertestarter og et stort antall nyutdannede leger om bord. Turnuslegene var på vei til kurs i Florø og grep resolutt inn da de skjønte hva som skjedde.

– De gikk umiddelbart i gang med hjerte- og lungeredning. Da det ikke hjalp, ble det besluttet å bruke hjertestarteren. Mannen ble sjokket én gang og våknet da til live igjen, forteller vakthavende anestesilege i Luftambulansen, Jon-Kenneth Heltne.

Ti minutter etter hjertet stanset la båten til kai ved Vardetangen i Austrheim. Der ble de møtt av luftambulanse og sykebil.

– Pasienten var da våken og lå på gulvet. Han var forvirret og hadde litt smerter, men var ellers i forholdsvis bra form. Legene hadde også satt inn nål i armen hans og gjort klart for å sette medisin intravenøst. Det er ikke ofte vi har så lite å gjøre, sier Heltne.

Lege Jon Kenneth Heltne

ENKEL JOBB: Lege i luftambulansen, Jon-Kenneth Heltne, sier han sjelden har hatt så lite å gjøre på en utrykning til en hjertestans. (Arkivfoto)

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Familien: – Utrolig takknemlige!

Nederlenderen fikk smertestillende og ble deretter fløyet til hjertelaben på Haukeland universitetssykehus.

Ifølge et familiemedlem går det bra med mannen, og alt tyder på at han vil bli skrevet ut snart og kan reise hjem.

– Vi er utrolig takknemlige overfor legene og mannskapet på båten. De reddet livet hans, sier familiemedlemmet til NRK.

Heltne i Luftambulansen sier han dro kjensel på åtte-ti av legene om bord. I mars hadde han nemlig selv samme gjengen på kurs.

– Da fikk de opplæring i akuttmedisin. Så de var godt forberedt og gjorde alt riktig, sier Heltne.

Rederiet: – Hjertestarter har reddet to liv

Regionsjef Bjørn Egil Sødnanå i Norled roser både legepassasjerene og sitt eget båtmannskap.

– Mannskapet er trent i å gi akutt hjelp. I dette tilfellet var legene til fantastisk støtte for dem, siden de da kunne overlate pasienten til kyndige fagfolk, sier Sødnanå.

Besetningen på MS «Tyrving» har fått takkebrev fra familien. Regionsjefen sier han er svært glad for at det er hjertestarter om bord i alle båtene.

– Dette var andre gang vi har hatt behov for hjertestarter på en av våre hurtigbåter, så vi kan nok slå fast at de allerede har reddet to liv, sier Sødnanå.

RUTE: Dette var ruten katamaranen tok da mannen om bord fikk hjertestans.