Hopp til innhold

Ny hverdag for beboerne på Vikaleitet

Samferdselsministeren åpnet i dag den etterlengtede Eikåstunnelen. Tall fra Statens vegvesen viser at tunnelen vil føre til en kraftig nedgang i trafikkulykker på E39. Og på Vikaleitet har beboerne fått stillheten i gave.

Samferdselsministeren åpnet i dag den etterlengtede Eikåstunnelen. Tall fra Statens vegvesen viser at tunnelen vil føre til en kraftig nedgang i trafikkulykker på E39. Og på Vikaleitet har beboerne fått stillheten i gave.

SE VIDEO: Solfrid Hagen og Kjell Morland gleders seg over en ny hverdag på Vikaleitet, etter at europaveien er flyttet inn i en splitter ny tunnel. Reporter: Oddgeir Øystese | Foto: Christine Kongsvik/Jarl Omestad | Redigering: Kongsvik

Gunnar Sætre

HEISER FLAGGET: Nabo Gunnar Sætre er lei av ulykker utenfor stuevinduet. I dag heiser han flagget.

Foto: Espen Hatlestad / NRK
Vikaleitet

MANGE ULYKKER: Vegvesenet har registrert 36 alvorlige ulykker de siste ti årene på strekningen som nå erstattes.

Foto: Espen Hatlestad / NRK
Eikåstunnelen

OFFISIELL ÅPNING: I ettermiddag klipper samferdselsministeren snoren her i Vågsbotn.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er i dag i Åsane for å foreta den offisielle åpningen av Eikåstunnelen.

– Dette er viktig for å bygge sammen regionene på Vestlandet, men og fordi dette er en strekning mange kjører hver dag. Å bli kvitt køene er en måte å gjøre hverdagen til folk litt lettere, sier Solvik-Olsen.

– De siste 10 årene har rundt 70 personer blitt skadet i ulykker langs strekningen. Det er for mange. Åpningen i dag kommer til å syne igjen i ulykkesstatistikken, sier samferdselsministeren og lover at det skal bli satset mye på E39 fremover.

Naboer gleder seg over åpningen

Åpningen er sterkt etterlengtet, ikke bare hos bilister som er leie av å stå i de hyppig omtalte køene i Vågsbotn-rundkjøringen og nordover.

Også beboerne i området gleder seg.

– På den gamle veien her fra Vikaleitet og ned til Haukås er det jo så vidt det er plass til to biler i bredden, seier Gunnar Sætre.

I ti år har han vært nabo til E39 på Vikaleitet. I løpet av disse årene har 70 personer blitt skadet i trafikken som suser forbi utenfor stuevinduet hans.

– Vi hører jo stadig vekk at sykebilen rykker ut, sier han, og peker på en lyktestolpe ved veien som en rekke ganger har vært knekt og satt opp igjen.

Også Kjell Morland og Solfrid Hagen gleder seg over at de i dag får et «nytt nabolag».

- For vår del er det mye trafikkstøy, siden vi bor så tett til veien. Det er forferdelig mye trafikk og køer. Nå kan vi sykle på denne veien, til dømes til Arna.

Opningen av E39 Eikåstunnelen.

ÅPNET I DAG: Tunnelprosjektet omfatter ny firefeltsvei fra rundkjøringen i Vågsbotn, og gjennom tunnel til krysset ved Haukås næringspark. I tillegg åpner en bro over rundkjøringen, som gir direkteforbindelse for trafikken fra Åsane til Nordhordland.

– Vi skal heise flagget

Men nå er det bare få timer igjen til den 1,2 kilometer lange tunnelen åpner.

– Det blir fint. Vi skal heise flagget, fastslår Sætre.

Også vegvesenet mener det er god grunn til å feire åpningen. Deres statistikk viser at det de ti siste årene har vært 36 alvorlige ulykker ved Vikaleitet. I den nye tunnelen, derimot, vil det de neste ti årene statistisk sett «kun» skje ni ulykker.

– Faktisk tror vi at tre av fire ulykker vil forsvinne. Den ene årsaken til det er at vi får en kortere vegstrekning, nærmest en halvering, og det andre er at vi flytter trafikken over fra et gammelt og dårlig veinett og over på et nytt og sikrere veinett, sier Tor Høyland, som jobber med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Klipte snoren

Tunnelprosjektet omfatter ny firefeltsvei fra rundkjøringen i Vågsbotn, og gjennom tunnel til krysset ved Haukås næringspark. I tillegg åpner en bro over rundkjøringen, som gir direkteforbindelse for trafikken fra Åsane til Nordhordland.

Veiprosjektet hadde en kostnadsramme på 557 millioner kroner, men ser ifølge vegvesenet ut til å bli ca. 60 millioner kroner dyrere, skriver Bergens Tidende.

Eikåstunnelen opnar 16. oktober. Slik ser prosjektet ut får lufta. Foto: VPB Media

SE VIDEO: Se unike bilder av veiprosjektet. Foto: VPB Media