Trygve er for frisk til sykehjemsplass

90 år gamle Trygve Styve må ha hjelp til det meste. Nylig falt han og slo seg for andre gang på kort tid. På tross av dette mener Voss kommune han er for frisk til å flytte på institusjon. Nå har de pårørende fått nok.

Trygve Styve sammen med datteren

FORSLÅTT: Trygve Styve sammen med datteren Solgun Styve.

Foto: Mette Anthun / NRK

Det hele startet søndag kveld, da Trygve Styve (90) var ute på tur med rullatoren sin.

– Jeg har store problemer med balansen og falt over rullatoren og besvimte. Da jeg kom til meg selv igjen var det mange folk rundt meg, og blodet rant.

Det er ikke første gangen han har falt. Tung til beins og med leddgikt og dårlig hukommelse, strever 90-åringen i hverdagen.

I tillegg forteller sønnen Erlend Styve at Trygve har dårlig rygg, og at hendene fungerer dårlig. Han mener det ikke er forsvarlig for faren å bo alene.

– En gang han satt i en stol på terrassen, ringte han meg fordi han trengte hjelp til å komme seg opp.

– Det er helt vanvittig. Nå må jeg få komme på sykehjemmet. Jeg klarer ikke lenger å stelle meg selv, sier 90-åringen.

Kommunen mener han er for frisk

I to og et halvt år har Styve bodd alene etter at konen fikk sykehjemsplass etter et slag. Kommunen mente Trygve var for frisk til å følge med henne.

Han får besøk av hjemmesykepleien tre ganger om dagen for å få hjelp til å ta medisinene, men ellers må han gjøre det meste selv. Barna har merket at han er blitt dårligere den siste månedene. En søknad om sykehjemsplass endte med avslag. Nå har de søkt igjen.

– I går da jeg hørte at han skulle sendes rett hjem fra sykehuset etter fallet hadde jeg fått nok, sier datteren Solgun Styve.

Det resulterte i et innlegg på Facebook. Broren Erlend gjorde det samme. De tar begge et kraftig oppgjør med helsetjenesten i Voss kommune. Historien har fått mange til å reagere på nettet.

Onsdag kveld er innlegget delt mer enn 2600 ganger på Facebook og har fått 550 kommentarer.

Her er far min. Han er 90 år. Ein sjukeheimsplass er det einaste han treng og ynskjer seg, men kommunen meiner han får...

Publisert av Erlend Styve  Tirsdag 30. mai 2017

– Følelser i kok

– Jeg tror at et slikt bilde, som vi ser her, det gjør noe med oss, sier kommunalsjef for helse- og omsorg i Voss kommune, Kjersti Nordanger til NRK.

– Det setter følelsene i kok hos den enkelte. Samtidig er det vanskelig for meg å gå inn i denne saken.

– På generelt grunnlag så tenker jeg at vi til enhver tid skal ta tilbakemeldinger og fokusere på å håndheve våre retningslinjer til beste for innbyggerne i kommunen.

Skal diskuteres i formannskapet

Torsdag skal formannskapet på Voss orienteres om sykehjemssituasjonen i kommunen. Ordfører Hans Erik Ringkjøb sier det slik til avisen Hordaland:

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men generelt må vi ha et velferdssamfunn med en eldreomsorg som sikrer en trygg alderdom.

– Da jeg leste innlegget om Trygve ble jeg trist. Dette er selvsagt ikke noe en ordfører ønsker å lese. Derfor vil det være naturlig at vi i formannskapet nå får en orientering om tildeling av sykehjemsplasser og annen hjelp i eldreomsorgen, sier Ringkjøb.