Trygve (90) møtte selv frem i formannskapet, men er fortsatt uten sykehjemsplass

VOSS (NRK): Kommunen mener han er for frisk for sykehjemsplass. I dag tok Trygve Styve selv turen til kommunehuset da formannskapet skulle få en orientering om eldreomsorgen.

Trygve Styve og Solgunn Styve

PÅ PLASS PÅ KOMMUNEHUSET: Trygve Styve sammen med datteren Solgun Styve

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Det var en svært spent 90-åring som fant veien til møtet torsdag. I to og et halvt år har Styve bodd alene etter at konen fikk sykehjemsplass etter et slag. Kommunen mente Trygve var for frisk til å følge med henne.

– Nå må jeg få komme på sykehjem. Jeg klarer ikke lenger å stelle meg selv, sier Trygve Styve.

For konen Anna Styve er det tungt å se hvordan ektemannen har det i hjemmet:

– Jeg like ikke at han skal være hjemme alene. Han er ikke den samme mannen som han var tidligere. Det er vondt å se.

Pasientombudet reagerer

Rune Skjælaaen er pasientombud i Hordaland. Han reagerer sterkt på historien om Trygve Styve.

– Jeg synes først og fremst det er trist at eldre mennesker, her en 90 år gammel mann, som åpenbart ikke klarer seg alene, ikke skal kunne få den tryggheten som det offentlige har lovet at eldre mennesker skal få.

– Hva mener du bør gjøres?

– Sånn som jeg hører fortellingen om Trygve så bør han være et sted der han har tilsyn døgnet rundt. Da er det sykehjem som er alternativet for han.

– Man kan ikke vente at pårørende, som er i jobb, skal kunne ha 24-timers omsorg for sine nærmeste.

Rune Skjælaaen

IKKE DE PÅRØRENDES ANSVAR: Pasientombud Rune Skjælaaen mener Trygve Styve hører hjemme på et sykehjem, slik han kjenner historien.

Foto: Renold Tennysen Christopher

Folk i harnisk

Historien om Trygve Styve har fått svært mange til å reagere etter at den ble kjent. 90-åringen har balanseproblemer. Flere ganger har han falt og slått seg til blods. Søndag falt han over rullatoren da han var ute på tur, besvimte og våknet opp full av blod.

Tung til beins og med leddgikt og dårlig hukommelse, strever 90-åringen i hverdagen. Da faren ble sent hjem fra sykehuset etter fallet i helgen hadde barna Solgun og Erlend fått nok. Innleggene deres på Facebook har fått svært mange til å reagere.

Her er far min. Han er 90 år. Ein sjukeheimsplass er det einaste han treng og ynskjer seg, men kommunen meiner han får...

Posted by Erlend Styve on Tuesday, May 30, 2017

Ordføreren: – En trist sak

Formannskapet i Voss kommune fikk onsdag en orientering av sjefen for helse- og sosialavdelingen om kriteriene for å få sykehjemsplass. Det ble ikke sagt noe konkret om saken til Trygve Styve.

– I utgangspunktet er jo dette en trist sak. Den taler sitt tydelige språk, og jeg synes at det er bra at den kommer frem, sier ordfører Hans Erik Ringkjøb.

Reglene for å få sykehjemsplass i kommunen skal nå opp til ny revisjon. Da er Trygve Styve sin sak noe av det politikerne vil legge vekt på.

– Det er administrasjonen som må svare på når Styve kan få sykehjemsplass. Jeg regner med at han får svar så snart som mulig, sier ordføreren.

Hans Erik Ringkjøb

VET IKKE NÅR STYVE VIL FÅ SVAR PÅ SØKNADEN OM SYKEHJEMSPLASS: Hans Erik Ringkjøb er ordfører i Voss kommune

Foto: NRK