I år vil en halv million mennesker gå opp 800 slike trappetrinn

Nesten tre tusen mennesker valfartet til beintøffe Stoltzekleiven i Bergen søndag for å slite seg opp steintrappene til Sandviksfjellet. På slutten av året kan tallet være opp imot ein halv million.

Stoltzekleiven

BLODSLIT: Slik ser de ut, de første av de rundt 800 steintrappene som fører fra Fjellveien og opp til toppen av Sandviksfjellet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det er så deilig å sitte på toppen, se på utsikten og kjenne at man har hatt en skikkelig treningsøkt, sier venninnene Malin Vedvik (22) og Lisa Mari Hopland (26).

De to gikk opp Stoltzekleiven tirsdag for henholdsvis første og andre gang i år. Og de var langt fra alene. En helt vanlig formiddag i april er det tett mellom mosjonistene som sliter seg rett opp til rundt 400 meters høyde.

Malin Vedvik og Lisa Mari Hopland

VENNINNER PÅ TUR: Malin Vedvik og Lisa Mari Hopland trives godt på byfjellene og har gått Stoltzen flere ganger tidligere.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Nesten tre tusen opp Stoltzen på søndag

De drøyt 800 trappetrinnene i stein mellom Fjellveien og Sandviksfjellet er de siste tiårene blitt umåtelig populære blant turgåere og mosjonister i Bergen.

Dag Inge Ulstein

STOLT AV TALLENE: Byråd Dag Inge Ulstein er glad for at bergenserne er flinke til å oppsøke byfjellene for å holde seg i form.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Tidligere i vinter satte Bergen kommune opp en varmesensor i Stoltzekleiven for å registrere hvor mange som til enhver tid bruker den populære turveien.

Tallene hittil er intet mindre enn imponerende. I forrige uke var det over to tusen i Stoltzen hver dag. Søndag 30. mars ble foreløpig toppnotering, med hele 2904 passeringer forbi varmesensoren.

Ved månedsskiftet hadde totalt 52.158 brukt Stoltzen siden tellingen startet 6. februar.

Byråden: – Helt vanvittig

– Vi har visst at det var mye folk i Stoltzen. Men siste måneden og spesielt siste uken i mars var helt vanvittig. Fortsetter det slik, kan vi nå en halv million mennesker i Stoltzen i løpet av 2014, jubler sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) til NRK.

– Når vi nærmer oss sommeren og får enda bedre temperaturer, stiger nok tallet ytterligere. Jeg vil tro at vi da kan legge på tusen til, i alle fall. Det blir veldig spennende å se, sier Ulstein.

Han mener Stoltzen-tallene, sammen med trafikktallene for Fløybanen og Ulriksbanen, tyder på at Byfjellene i Bergen kan være Norges mest brukte rekreasjonsområde.

– Fortsetter dette, knuser vi Vigelandsparken og Frognerparken, som begge har rundt en million besøkende i året. Og det hadde jo vært kjekt, sier KrF-byråden.

Annette debuterte i Stoltzen tirsdag

Tirsdag formiddag møtte NRK Annette Vik Roalkvam ved starten av Stoltzen. Hun stålsatte seg da for å møte steintrappene for aller første gang.

Annette Vik Roalkvam

DEBUTERTE: Annette Vik Roalkvam gikk Stoltzen for første gang tirsdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg har hørt at det er veldig bratt, mange trappetrinn og kjempefin utsikt på toppen. Mange av kollegaene mine har gått her, så jeg tenkte at jeg ikke kunne være verre enn dem, sier Roalkvam, til daglig bosatt i Skien.

Hun er meget overrasket over de høye besøkstallene hittil i år.

– Det er rett og slett imponerende. Nå er det jo trendy å holde seg i form for tiden, samtidig som Stoltzen er blitt en greie for bergenserne. Nærheten til sentrum spiller nok også inn, tror hun.

– Hardt og effektivt

Malin Vedvik og Lisa Mari Hopland tror både intensiteten og konkurranseaspektet bidrar til at Stoltzekleiven er blitt så utrolig populær.

– En tur opp Stoltzen er en hard og effektiv treningsøkt. Vi tar også tiden, men konkurrerer ikke med noen andre enn oss selv. Det viktigste er å komme opp på toppen, sier de.

Byråd Dag Inge Ulstein sier det kan bli aktuelt for Bergen kommune å sette opp flere varmemålere for å kartlegge bruken av andre populære turmål i byfjellene.

– Målingene gir oss veldig nyttig info i forhold til bruken, slik at vi lettere ser hvor vi må tilrettelegge bedre eller utføre vedlikehold, sier Ulstein.

Utsikt fra Sandvikspilen

BELØNNINGEN: Utsikten fra Sandvikspilen, like ved målområdet på toppen av Stoltzekleiven, kan ta pusten fra de fleste.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK