Fenger utlandet

Ubåtvraket ved Fedje er blitt tema i medier på flere kontinent. I går skrev New York Times en artikkel om saken.

u-864
Foto: Geoconsult/Kystverket

Vraket av U-864 ble funnet av Sjøforsvaret  ved Fedje nordvest for Bergen i mars 2003.

Truffet av engelsk torpedo

U-864-ubåten skulle på Hitlers befaling frakte tysk høyteknologi fra Bergen til Japan. I ballastkjølen var det 65 tonn kvikksølv.

Ubåten hadde så vidt forlatt havnen i Bergen 8. februar 1945 da den klokka 12.20 samme dag ble truffet av en engelsk torpedo, og gikk ned på havets bunn like ved Fedje, nord-vest for Bergen.

Ubåtvraket har vært en varm sak i norske medier i lang tid -  senest i går, da rundt 300 innbyggere på Fedje gikk i protesttog mot Kystverkets avgjørelse om å la båten ligge på havbunnen i stedet for å heve den.

Fenger flere kontinent

Saken har for lengst også vekket interessen til internasjonale medier.

Torsdag skrev den amerikanske avisen The New York Times, med et opplag på godt over én million på ukedager, en artikkel om ubåtvraket med tittelen "Naziubåt utsetter nordmennene for fare tiår etter krigen".  

I artikkelen refererer avisen til et intervju med Kristoffer Karlsen (73), som 12 år gammel var øyenvitne til det som var en stor eksplosjon ute på sjøen.

Torsdag viste også DailyIndia.com viste også interesse for den torpederte ubåten som ligger på havbunnen i Nordhordland. Fokus i artikkelen hviler på de miljømessige sidene ved saken.

Opptatt av miljøfaren

Miljøfaren som kvikksølvet om bord på ubåtvraket utgjør, er også det som opptar de fleste andre internasjonale medier som har dekket saken.

Det tyske tidsskriftet Der Spiegel, som nettopp fylte 60 år, publiserte nylig en grundig artikkel om ubåtvraket . Hamburg-baserte Spiegel regnes som Tyskland og Europas mest innflytelserike tidsskrift.

Også The Australian og The Herald, ledende dagsaviser i henholdsvis Australia og Skottland, BBC News, amerikanske Seattle Post, International Herald Tribune og tyske Deutsche Welle er blant dem som har gitt ubåtvraket fyldig omtale.