Torp ble hjertetestet i 2008

- Testen er ikke god nok og kan gi falsk trygghet, sier Ove Austgulen.

Video - Hjertestarteren reddet livet hans

VAR I PRAKSIS DØD: Brann-spiller Carl-Erik Torp hadde hjertestans i 2-3 minutter på Fosshaugane søndag.

Foto: Nyhetsspiller

Noen minutter før kampen mellom Sogndal og Brann søndag var slutt, falt bergensernes spiller nummer seks, Carl-Erik Torp, sammen på midtbanen. 27-åringen var ved bevissthet da han ble båret av banen, men fikk hjertestans like etterpå. Brann-legen måtte bruke hjertestarter for å få hjertet hans i gang igjen.

Brann-spiller Carl-Erik Torp

FØRSTE SESONG I RØDT: Carl-Erik Torp kom til Brann fra Kongsvinger før denne sesongen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Det er det mest dramatiske vi har opplevd. Beinbrudd, korsbåndsskader og hjernerystelser er bagateller i forhold til dette, sier Branns lege, Ove Austgulen, til NRK.no.

- Fanger ikke opp alt

Torp er tidligere blitt hjertetestet, uten at det ble funnet noe galt. I forkant av 2008-sesongen fikk samtlige spillere i eliteserien og førstedivisjon testet hjertet med EKG og ekko, etter nye retningslinjer fra UEFA. Carl-Erik Torp, som da spilte for Kongsvinger, var en av dem som ble testet, og undersøkelsen viste ingen feil, skriver VG.

- Testen er kontroversiell, for den fanger ikke opp alt. Den kan gi en falsk trygghet, sier Brann-lege Ove Austgulen til NRK.no.

MER OM DRAMAET I SOGNDAL: – Torp har det etter forholdene bra | Har det «bra» etter hjartestansen | - Calle var i praksis død | – Med hjertestarter der, hadde jeg unngått så stor hjerneskade | Glade dei hadde livreddande utstyr

Den obligatoriske hjertetesten ble innført etter en rekke tilfeller av hjertestans blant profesjonelle fotballspillere og andre toppidrettsutøvere. I Norge er Ståle Solbakken og Erik Hoftun, i tillegg til Torp, de mest profilerte spillerne som har opplevd dramaet og overlevd.

Ove Austgulen

SKREMT: Brann-lege Ove Austgulen sier hjertestansen kom som lyn fra klar himmel.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Før 2008 var det ingen krav til hjertetesting av fotballspillere. Nå sier UEFA-reglene at alle toppspillere skal testes før de er 21 år.

- Selv om spiller gjennomfører denne testen, vet vi at ting kan skje, sier Austgulen, som samtidig understreker at det er vanskelig å finne en testmåte som kan fange opp absolutt alle problemer.

- Lyn fra klar himmel

Carl-Erik Torp ligger fortsatt på Haukeland universitetssykehus etter hjertestansen på Fosshaugane søndag. En rekke tester har så langt ikke gitt noe svar på hvorfor Brann-spilleren plutselig segnet om.

- Det er en gåte og kom som lyn fra klar himmel, sier Austgulen.

- Legene er fortsatt ikke kommet noe nærmere årsaken til det som skjedde. Torp vil bli værende på Haukeland til han har gjennomført alle nødvendige undersøkelser.

- Kan Torp komme tilbake som fotballspiller?

- Vi håper jo det. Men det er for tidlig å spekulere i. Først må spesialistene finne ut årsaken, sier Brann-legen.