Hopp til innhold

Tore søkte etter overlevende i Gjerdrum: – Slike ting gjør inntrykk

De spesialiserer seg på søk- og redning. Likevel var det tilfeldig at de urbane søk og redningsgruppene hadde trent sammen før skredet i Gjerdrum.

Tore Vetaas, fagansvarlig USAR-gruppen Bergen brannvesen

USAR-SJEF: Tore Vetaas er fagansvarlig for den urbane søk og redningsgruppen (USAR) til Bergen Brannvesen. Bak ham er gruppens bil, fylt med spesialutstyr.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Ved Fana brannstasjon i Bergen jobber de daglig med å forberede seg til de store hendelsene. De er en av fire USAR-grupper i Norge, og spesialkompetansen deres er helt avgjørende når katastrofen inntreffer.

Og det gjorde den for akkurat en måned siden. Natt til 30. desember gikk et av de største kvikkleireskredene i Norge på Ask i Gjerdrum.

Tre dager etter skredet reiste fem av de spesialtrente brannmennene fra Bergen til skredområdet.

– Det var enormt stort. Det var mange som var døde og store bygninger som var kollapset. Det er klart slike ting gjør inntrykk, sier Tore Vetaas, fagansvarlig for USAR-gruppen til Bergen Brannvesen.

USAR, som står for Urban Search and Rescue, er et spesialtrent søketeam som jobber med å lokalisere og redde mennesker ut fra raserte bygninger, tunneler og broer. I Bergen består gruppen av 28 brannmenn.

Sammen med flere andre USAR-grupper i Norge, samt en USAR-gruppe fra Sverige, jobbet de i skredområdet i Gjerdrum.

Jobber for en nasjonal samordning

NRK har tidligere fortalt at det ikke finnes en nasjonal samordning av arbeidet i USAR-gruppene. Tilfeldigheter skulle ha det til at de likevel hadde trent sammen før skredet.

– Skal de jobbe sammen i et skredområde som dette, så må de være samtrent. Det var hell i uhell at de hadde tatt initiativ til det selv tidligere, sier brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde.

Nå jobber flere av brannsjefene som var involvert i skredet med å få til felles kompetanse, utstyr og samtrening for gruppene.

– Vi har hatt dialog med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om at de bør ta initiativ til dette. Noen av oss har også vært i dialog med justiskomiteen for å få politikerne til å se det behovet.

Justisminister Monica Mæland (H) skriver i en e-post til NRK at det jobbes med enkelte endringer i brann- og eksplosjonsvernloven.

– Vi ser på behovet for bedre samordning generelt mellom brann- og redningsvesenene. I denne sammenhengen vil vi blant annet vurdere behovet for USAR-kapasiteter og utvidet myndighet til brannsjefen under redningsaksjoner.

Leif Linde, brannsjef Bergen brannvesen

VIL SAMORDNE USAR-GRUPPENE: Brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde, sier det jobbes for en koordinering av de fire USAR-gruppene i Norge.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

– Ønsker å finne folk i live

Vetaas og kollegaene fikk tildelt et søksområde i Gjerdrum. Totalt jobbet de fem dager i skredområdet.

Allerede første dagen var gruppen med på å finne en av syv omkomne som er funnet.

– Det er aldri kjekt å finne omkomne, vi ønsker jo å finne folk i live. Men når vi først gjør det, så er det en del av jobben.

Tre personer er fremdeles savnet, en måned etter skredet. Flere beboere er fortsatt evakuerte.

Den siste uken har det vært stans i søket. Torsdag ble den nye veien inn i skredområdet ferdig, og maskiner og letemannskaper rykket inn på nytt.

Gjerdrum, Bergen brannvesen, USAR

SPESIALKOMPETANSE PÅ SKRED: USAR-gruppene er spesialtrente på søk og redning i sammenraste bygninger og konstruksjoner i ras og skred. Her sager de gjennom betong i Gjerdrum.

Foto: Bergen brannvesen