Hopp til innhold

Tore Eikeland døde på Utøya – minnelegat utdanner politiske talenter i Afrika

OSTERØY (NRK): Tore Eikeland ble spådd en lysende politisk karriere før han ble drept på Utøya for syv år siden. Et legat opprettet i hans minne hjelper nå skolebarn i Afrika med utdanning.

Tore Eikeland

I TORES ÅND: Tore Eikeland fra Osterøy ble omtalt som en av Arbeiderpartiets mest talentfulle ungdommer. Syv år etter terrorangrepet setter Eikeland fortsatt spor etter seg.

Foto: Privat

Søndag er det syv år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. 77 mennesker ble drept 22. juli 2011.

Et av ofrene var 21 år gamle Tore Eikeland fra Valestrand på Osterøy. Eikeland var leder i Hordaland AUF og ble av statsminister Jens Stoltenberg beskrevet som en av partiets mest talentfulle ungdommer.

Fotballentusiasten ble politisk interessert som 14-åring og utmerket seg med sine glødende taler.

Fem år på rad besøkte Tore Eikeland Utøya, og han stod på liste til valget høsten 2011 for å bli en av partiets representanter i fylkestinget.

Syv år etter terrorangrepet setter Tore Eikeland fra Osterøy fortsatt spor etter seg.

Tore Eikelands stiftelse

MINNE: Tore Eikeland ble funnet på Kjærlighetsstien på Utøya sammen med ni andre ungdommer.

Foto: Christian Lura / NRK

Minnes hans visjon

I 2013 etablerte familien og Peter Slowe, grunnleggeren av Projects Abroad – en av verdens største formidlere av frivillig arbeid, Tore Eikelands legat. Formålet var å videreføre og minnes Tores visjoner og idealer.

– Tanken hans var at vi er utrolig privilegerte i Norge. Sånn er det ikke i mange andre land og særlig ikke i Afrika. Han mente utdanning var løsningen for å få et land frem, sier faren Ragnar Eikeland, som i årene etter sønnens død var leder for støttegruppen i Hordaland.

Broren Robert Eikeland er i dag et av styremedlemmene i legatet. Til nå har legatet hjulpet 400 barn i Ghana og Sør-Afrika. Her får de utdanning og lærer om politikk og demokrati.

Gaver fra Afrika

SUVENIR: På veggen hjemme hos familien henger suvenirer fra deres besøk på skolen i Akokoa i Ghana.

Foto: Christian Lura / NRK

Oppfordrer til politisk diskusjon

Familien Eikeland har selv besøkt en av skolene. Da de kom frem til landsbyen Akokoa i Ghana, lyste navnet Tore Eikeland mot dem på et skilt langs veien.

– De hadde jobbet som besatt de siste dagene for å få klart skiltet med navnet hans på. Det var utrolig sterkt, sier Ragnar Eikeland.

Robert og Ragnar Eikeland

STYREMEDLEM: Broren Robert Eikeland (til v.) er i dag styremedlem i Tore Eikelands legat. Her er han sammen med faren Ragnar Eikeland.

Foto: Christian Lura / NRK

Legatet drifter også en skole i landsbyen Lavender Hill i Sør-Afrika. Fokuset på begge skolene er intellektuell stimuli og en oppfordring til politisk diskusjon. Debatt-trening er naturlig nok en del av skolehverdagen.

– Han ville nok vært godt fornøyd. Internasjonal solidaritet lå hans hjerte nært, sier broren Robert.

Et arbeid i Tore Eikelands ånd, mener familien.

– Vi føler at en del av det arbeidet han ønsket å få til, nå blir videreført. Det gir oss veldig mye, sier Ragnar Eikeland.

Afrikanske skolebarn får debattrening gjennom Tores legat

DEBATT-TRENING: Sør-Afrikanske skolebarn får blant annet være med på debatt-trening gjennom programmet skolen drifter i landsbyen Lavender Hill.

Foto: Tore Eikelands legat