Hopp til innhold

Tør du å konkurrere mot disse barna?

Denne helgen skal barn over hele landet konkurrere i å regne kjappere enn en kalkulator.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Disse barna er med i utviklingsprogrammet «Brainobrain», det vil si at de skal lære seg å regne kjappere enn en kalkulator.

Mange tenker nok at det å regne ut lange regnestykker i hodet er forbeholdt de svært begavede. Men for barna som er med i utviklingsprogrammet «Brainobrain» er det slett ingen umulighet.

En av dem som vil hjelpe barn til å beherske hoderegning enda bedre, er indiske Vijaya Krishnamoorthy. For to år siden kom hun fra India til Norge og Bergen. Der fant hun raskt ut hva hun ville holde på med.

– Da jeg kom til Norge, fikk jeg høre at noen barn har vansker matematikk, og da poppet det inn i hodet mitt at Brainobrain er noe som kan hjelpe barna, forteller Vijaya.

Vijaya har jobbet med Brainobrain i India siden 2003, ved siden av dette jobbet hun som ingeniør for et programvareselskap. Da hun kom til Norge skjønte hun raskt at hun ville jobbe med barn. Den store drømmen hennes har vært å gjøre noe i utdanningssektoren.

LES OGSÅ: Rasar mot Høgre etter forslag om å kutte sidemål
LES OGSÅ: Setter stressmestring på timeplanen

Fra India til Bergen

Brainobrain prosjektet kommer fra India, og har i dag spredt seg til 24 land. Programmet skal hjelpe barn å utvikle deres matematiske ferdigheter. Fra Bergen har det spredt seg til byer som Oslo, Stavanger og Trondheim. Denne uken holdes det en nasjonal konkurranse i tre av byene.

– Målet med den nasjonale konkurransen er å bygge opp selvtilliten til barna, her skal man kunne se barn bergene tall mye raskere gjennom deres hjerne, de skal også prøve å gjøre det raskere enn en kalkulator, sier Vijaya.

– Alle barna vil få premie, for hvert barn er unikt, legger hun til.

Vijaya forteller at barna har fått bedre hukommelse, visualisering og konsentrasjon.

– Elevene har blitt flink i flere fag. For noen dager siden fortalte en av elevene mine at hun hadde blitt flinkere til å lese, det viser hvordan disse barna utvikler seg og det bygger opp selvtilliten deres, sier hun.

Slik gjør de det

Man har en logisk og en kreativ del i hjernen. Disse barna lærer å bruke begge delene. Ved hjelp av en kuleramme såkalt abakus, skal barna lære å visualisere kulene og tallene i hodet. Se video øverst i saken.

Dette er kulerammen elevene bruker.

Dette er kulerammen elevene bruker.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Programmet er delt inn i ti nivåer, elevene i Bergen strekker seg fra nivå en til fem, og i helgen skal deltakere fra alderen 7–14 år konkurrere.

– Denne konkurransen arrangeres for å oppmuntre elevene, slik at de kan vise foreldre og familie hva de har lært. Gjennom konkurransen vil elevene få mellom 60 til 80 oppgaver som de skal løse på under 5 minutter, sier hun.

I Stavanger holdes konkurransen 17. april, Bergen 18. april og Oslo 19.