Tog med 200 passasjerer kjørte inn i ras

Bergensbanen ble stengt etter at toget kjørte rett inn i et snøras utenfor en tunnel. I løpet av natten åpnes toglinjen igjen.

Tog står fast på Bergensbanen etter å ha kjørt inn i ras

HER STÅR DE FAST: Her står toget fast like ved Upsete på Bergensbanen. 200 passasjerer sto da fast på stedet, i påvente av å bli fraktet bort.

Foto: Tipsfoto

Avsporet tog på Bergensbanen

SPORET AV: Lokomotivet står alene igjen på sporet etter avsporingen. Bildet er tatt etter at et annet lokomotiv har hentet vognene med passasjerer.

Foto: 03030-tipser

Det var mellom 180 og 200 personer om bord da avsporingen skjedde i 17-tiden mandag ettermiddag.

– Toget møtte snøraset da det kom ut av en tunnel. Snøen sto opp til frontruten på lokomotivet, forteller pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket.

Ingen personer skal være skadet etter avsporingen, men det vil ta lang tid å rydde opp, meldte NSB og Jernbaneverket til NRK.

Like før klokken 23.00 melder Jernbaneverket at banen åpnes igjen i løpet av natten, og at nattogene fra og til Oslo kjører som normalt.

– Hvis alt går som planlagt, får vi åpnet igjen i ettiden i natt. Det kan bli noe senere enn dette, og noe venting for nattoget fra Bergen, men vi regner med at alt skal gå bra, sier Bårdstu.

– Klart det er dramatisk

Mannskap fra toget som sporet av på Bergensbanen

VENTER PÅ HJELP: Mannskap fra toget står her utenfor vognene og venter på hjelp. Bildet er tatt kort tid etter avsporingen.

Foto: Tipsfoto

Det var dagtoget som skulle kommet til Bergen klokken 18.58 som kjørte inn i raset. Toget sporet av mellom Myrdal og Mjølfjell, nærmere bestemt ved en tunnel ved Upsete, like øst for Mjølfjell Ungdomsherberge.

Alle vognene ble stående på sporet etter sammenstøtet, men lokomotivet har kommet utfor med den ene akslingen.

– Det var såpass sakte fart på toget da det skjedde, så det skal gå bra med dem om bord, sier pressevakt Håkon Myhre hos NSB.

– Det er klart det er dramatisk å kjøre inn i et ras, fordi det kan løfte et tungt lokomotiv av sporet. Det er dramatisk i seg selv, sier Bårdstu.

Kan gå flere dager før åpning

Et annet lokomotiv er på vei for å dra vognene tilbake til Myrdal. Derfra fraktes de med Flåmsbanen til Flåm, hvor det blir alternativ transport for passasjerene.

Ras ved Bergensbanen, tatt fra passasjervogn

RASET: Slik ser raset ut, fotografert av en av passasjerene om bord.

Foto: 03030-tipser

– Lokomotivet blir stående på rasstedet, mens alle vognene fraktes vekk. Det er selvfølgelig en kjedelig opplevelse for de involverte, sier Myhre.

Andre reisende på Bergensbanen ble inntil videre mellom Ål og Voss, opplyser NSB.

Laster kart, vennligst vent...