Hopp til innhold

Savnede turister funnet i god behold

Årets 23. redningsaksjon på Trolltunga var et faktum da to turister ble meldt savnet i kveld. Klokken 22.28 ble de funnet, og fulgt ned i sikkerhet av Røde Kors.

I KØ TIL TROLLTUNGA:

FARLIG TURISTMÅL: Redningstjenestene har vært i sving 22 ganger tidligere på Trolltunga i år. I 2014 var tallet fire aksjoner. Illustrasjonsfoto

Foto: TOM INGEBRIGTSEN

Røde Kors og politi rykket ut da savnetmeldingen kom tidligere i kveld. Redningsmannskapene har nå lokalisert de to turistene.

– De skal være i god behold og blir nå geleidet ned av Røde Kors. De ble sist sett en kilometer fra toppen, og Røde Kors-mannskapene gikk ut klokken 22.00. Turistene var kommet seg et godt stykke ned. De går for egen maskin, og vi har nå kontroll på situasjonen, sier operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt.

Også et redningshelikopter fra Sola har bistått i letingen. Det er mørkt og kaldt og minusgrader i fjellet.

Et farlig turistmål

Turen til Trolltunga er på 10,1 km én vei fra Mågeli, så total gangavstand er altså over to mil tur retur. Ifølge Bergen og Hordaland Turlag må man beregne åtte timer på dagsturen.

Redningstjenestene har vært i sving 22 ganger tidligere på Trolltunga i år. I 2014 var tallet fire aksjoner.

I åtte av ti saker dreier det seg om utenlandske turgåere som er dårlig utstyrt for turen, går tom for krefter eller blir overrasket av mørke eller uvær.

I september døde en australsk student i 20-årene i en fallulykke på Trolltunga.

Dårlig mobildekning

Mangel på mulighet til å kommunisere med folk i fjellet har blitt holdt fram som en av de største utfordringene med Trolltunga.

Senest i dag har ordføreren møtt Telenor og Statkraft for å få status på arbeidet med bedre dekning. Fremdriften går ifølge ordfører John Opdal som planlagt.

Utslitte redningsfolk

Det lokale Røde Kors slo nylig alarm fordi de frykter at deres frivillige skal slite seg ut på de mange og lange redningsturene opp til Trolltunga.

Hovedredningssentralen støtter Røde Kors, som mener både kommune, helsevesen og fylkeskommunen må lage en oppdatert plan for å kunne håndtere den økende turiststrømmen til det populære utsiktspunktet.

– I motsatt fall sliter mannskapene seg ut, og til slutt får man ingen til å stille opp lenger, uttalte redningsinspektør Stein Solberg ved Hovedredningssentralen til NRK.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold