To seilere måtte hoppe i sjøen i ti meter høye bølger: – Høydramatisk

To personer måtte sende ut mayday-signal og bli reddet opp av Nordsjøen da det blåste opp til orkan.

Laster kart, vennligst vent...

REDDET: Omtrent 17 nautiske mil, eller 31 kilometer, øst for oljeplattformen Gullfaks B, ble de to seilerne hentet opp av et redningshelikopter.

Det ble svært så dramatisk for to personer om bord en seilbåt onsdag kveld.

De to seilerne var 60 nautiske mil, eller 111 kilometer, vest for Fedje da de klokken 16.50 sendte ut mayday-signal fra den 39 fot lange seilbåten.

– Den første meldingen handlet om en seilbåt som gikk på motor. Været hadde blitt så ille at de måtte ta ned seilet, og seilerne fryktet at de ville gå tom for drivstoff, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

Liten storm

På dette tidspunktet var det allerede bølger på 10 meter og det blåste liten storm. Supplybåten Stril Merkur var i nærheten og begynte å følge seilbåten, som hadde besluttet å seile med været.

Situasjonen skulle derimot forverre seg utover kvelden. Klokken 21.14 fikk HRS en ny melding.

– De hadde ikke lenger kontroll på seilbåten, og hadde behov for å bli plukket opp. Båten hadde tatt inn mye vann, sier Walle.

Et redningshelikopter fra oljeplattformen Statfjord B ble bedt om å bistå da andre redningsfartøy var langt unna. En snau time etter første melding, var helikopteret på plass. Da var seilbåten omtrent 17 nautiske mil fra oljeplattformen Gullfaks B.

– Det er aldri forsvarlig å senke ned redningsmannskap til en seilbåt i slik forstand. Derfor måtte de to seilerne hoppe i sjøen for å bli reddet, sier Walle.

Laster Twitter-innhold

Kun kjeledress og redningsvest

Seilerne hadde kun kjeledress og redningsvest på seg.

– Dette var høydramatisk. De hadde ikke overlevingsdrakter på seg. Det var ikke et gitt utfall på denne hendelsen. Å hoppe i sjøen i slike forhold ... Heldigvis gikk det bra denne gangen, sier Walle.

Redningshelikopteret frakter seilerne til Haukeland sykehus for en helsesjekk, men begge skal ifølge Walle være i relativ god fysisk stand.