– Helt riktig vurdering å bruke ATV

Lege og pasient ble skadd i ATV-velt på vei til helikopteret. – Helt vanlig at vi bruker både ATV, snøscooter og traktor til å løse oppdrag, sier luftambulansesjef.

ATV-ulykke

FLØYET TIL SYKEHUS: Den kvinnelige pasienten skulle til sykehus for å få behandling for hjerteproblemer, men på vei til helikopteret som sto parkert på Lysøen kai veltet kjøretøyet. Både kvinnen og legen kom til skade.

Foto: Silje Wøbbekind

Da ATV-kjøretøyet skulle frakte en pasient med hjerteproblemer over Lysøen i 15-tiden tirsdag gikk det galt. Nå ligger en kvinne (57) alvorlig skadd på Haukeland, mens en 48-årig mannlig lege er lettere skadd.

Dette skal være første gang en luftambulanselege i distriktet blir skadet siden 2004.

Seksjonsoverlege og leder for ambulansetjenesten i Helse Bergen, Guttorm Brattebø, mener det var helt nødvendig å bruke det terrenggående kjøretøyet til å løse oppdraget.

– Pasienten hadde en alvorlig tilstand, og det var en riktig vurdering å bruke ATV. Dette var ikke en unødvendig transport, sier Brattebø til NRK.

Vi prøver alltid å håndtere oppdraget på beste måte, og bruker gjerne ATV, snøscooter eller traktor om nødvendig.

Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege

Guttorm Brattebø

FORKLARER HENDELSEN: Guttorm Brattebø, leder for ambulansetjenesten i Helse Bergen.

Foto: Anders M. Leines / NRK

Legen ble firt ned

Når det ikke går an å lande nøyaktig der pasienten befinner seg, slik det var tilfelle på Lysøen i Os, er det normal praksis å fire legen ned så nært som mulig. Dette ble også gjort her. Målet var å frakte pasienten med ATV-en bort til helikopteret som sto parkert på kaien.

All-terrain vehicle, forkortet ATV, brukes om tre- og firehjuls motorsykler med brede dekk, beregnet på terrengkjøring.

– Vi prøver alltid å håndtere oppdraget på beste måte, og bruker gjerne ATV, snøscooter eller traktor om nødvendig. Disse kan jo velte, men heldigvis gikk ingen liv tapt, sier han.

Brattebø beklager at pasienten og legen ble skadd da ATV-en veltet, og de to havnet under denne.

ATV-ulykke på Lysøen

ULYKKES-ATV: – Pasienten hadde en alvorlig tilstand, og det var en riktig vurdering å bruke ATV, mener luftambulansesjefen. Her blir kjøretøyet flyttet etter ulykken.

Foto: Silje Wøbbekind

– Jeg har snakket med luftambulanselegen, som er en av våre rutinerte folk. Han ble liggende under ATV-en da denne veltet like ved kaien. Han er litt forslått og har et mindre brudd, men ellers ikke noe alvorlig. Tilstanden til pasienten må behandlende avdeling på Haukeland svare for, sier Brattebø.

Etter hva NRK erfarer er kvinnen fortsatt alvorlig skadd. Om ulykken forverret helsetilstanden hennes vites ikke.

ATV-ulykken, luftambulansen

FLYDD VEKK: Luftambulansen landet på kaien og fraktet de skadde til Haukeland.

Foto: Silje Wøbbekind

Første skade på ti år

Guttorm Brattebø henviser til politiet når det gjelder svar på ulykkesårsaken.

Ifølge lederen for luftambulansetjenesten er det veldig sjelden at personell blir skadet. Brattebø kan ikke huske en eneste hendelse de siste ti årene. Det jobber åtte leger tilknyttet Luftambulansen i Bergen.

Helse Bergen har opplevd skader de siste årene i forbindelse med kollisjoner der vanlige ambulanser har vært involvert, men ingen ansatte skal ha blitt livstruende skadd.