Hopp til innhold

– Kidnappet moren og presset datteren til prostitusjon

En mann (37) og kvinne (27) står tiltalt for å ha utnyttet en ung kvinne til prostitusjon i Bergen. Politiet mener de har rammet en menneskehandelliga, men bakmannen går fortsatt fri.

Nigerianske prostituerte i Bergen

OPPLÆRING I SEXSALG: En ung kvinne fra Nigeria ble truet til å prostituere seg i Bergen. En 26 år gammel kvinne skal ha organisert reisen hennes til Bergen og vist henne hvordan hun burde kle seg og gå fram, som prostituert på gaten i Bergen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Mandag starter rettssaken mot en 37 år gammel mann og en 26 år gammel kvinne, begge opprinnelig fra Nigeria. De er tiltalt for menneskehandel og trusler, men politiet i Bergen mener de er del av et mye større nettverk.

Prostitusjon i Bergen sentrum

NETTVERK: Politiet mener de har avslørt en prostitusjonsring i Bergen, der kvinner blir presset og tvunget til å betale store beløp til bakmenn i utlandet.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Nettverket organiserer prostitusjon på tvers av landegrenser, og som får makt over unge kvinner med trusler om vold, drap og hevn mot familien i hjemlandet.

– Vi mener vi har avdekket personer som har vært med på å organisere prostitusjonsmarkedet i Bergen, sier Rudolf Christoffersen, statsadvokat i Hordaland.

Men personen politiet mener står bak prostitusjonsringen er fortsatt på frifot. Kvinnene skal ha organisert salg av sex i nær ti år.

– Hovedpersonen har vi ikke klart å pågripe. Hun har forlatt Bergen og er etterlyst internasjonalt, sier Christoffersen.

Kidnappet kvinnens mor

Rudolf Christoffersen

AKTOR: Statsadvokat Rudolf Christoffersen har hatt flere store saker om menneskehandel for retten i Bergen. Han sier politiet nå har fått avdekket et nettverk av organisert prostitusjon og menneskehandel.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Tiltalen beskriver hvordan en ung kvinne fra fattige kår i Nigeria skal ha blitt kontrollert ved hjelp av trusler fra flere medlemmer av et nettverk.

I desember 2011 landet en ung kvinne på Moss lufthavn Rygge, med et fly fra Alicante i Spania. Hun kontaktet politiet og fortalte at hun hadde blitt holdt innesperret i et hotellrom før reisen. Der ble hun voldtatt og truet til å adlyde kidnapperne.

Kvinnen får bo på et transittmottak for asylsøkere i Oslo. Hun blir kontaktet gjentatte ganger av landsmenn i Norge. En av dem er en nå 26 år gammel kvinne, som bor i Bergen.

26-åringen ringte henne gjentatte ganger og ba henne forlate asylmottaket og komme seg til Bergen, der hun skulle prostituere seg.

Bakmenn i Nigeria skal ha kidnappet moren hennes da hun nektet å prostituere seg. Moren slapp ikke fri før kvinnen gikk med på å selge sex, og betale kidnapperne 65 000 Euro.

Prostitusjon i Oslo sentrum

MENNESKEHANDEL: Ifølge FNs rapporter har nå menneskehandel blitt mer 'lønnsomt' enn narkotikahandel.

Foto: NRK

Ga kvinnen opplæring i sexsalg

Den 26 år gamle tiltalte kjøpte en togbillett til kvinnene og sørget for at hun kom seg til en leilighet i Bergen. Der fikk hun en telefon, et sted å sove og opplæring i hvordan hun burde kle seg på gata i Bergen.

26-åringen er nå siktet for menneskehandel, og nekter ikke for rollen hun skal ha hatt.

Hun har vedgått å ha hatt kontakt med kvinnen og å ha organisert reisen hennes, ifølge forsvarsadvokaten. Likevel mener hun at hun ikke kan straffes.

– Hun erkjenner ikke straffskyld, fordi hun er selv et offer for det samme, sier forsvarsadvokat Robert Voldhuset.

– Hun har vært under akkurat samme press som fornærmede, og har gjort det hun har blitt instruert om av bakmennene. Hun er helt klart et offer selv, og jeg syns det er underlig at politiet velger å straffeforfølge henne.

Les også:Utnyttede kvinner blir selv halliker

Krevde penger for «beskyttelse»

Den medtiltalte 37-åringen skal ha gitt kvinnen rundt 10 000 kroner å leve for etter at hun landet i Norge, men han skal ha krevd 4 000 kroner i renter.

Han er også tiltalt for en lang rekke trusler mot flere nigerianske prostituerte i Bergen.

Han skal ha forsøkt å true kvinnene til å betale «beskyttelsespenger», flere tusen kroner for å få gå på gaten i fred. Da de nektet å betale, skal 37-åringen ha slått og truet flere av kvinnene. Tiltalte skal ha overført store pengebeløp til mottakere i Spania, Tyskland, USA og Nigeria.

– Kvinner som ikke har gyldige papirer, kan sende penger gjennom andre som har lovlig opphold i Norge. Denne saken dreier seg egentlig om mange kvinner, som sender store beløp ut av landet knyttet til prostitusjon, sier Christoffersen.

Prostitusjon i Kristiansand

ØKER: I 2012 ble nær 350 personer identifisert som ofre for menneskehandel.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Menneskehandel for retten

Det er store mørketall for hvor mange som utsettes for menneskehandel i Norge.

Les også: Norske myndigheter svikter ofrene

Når rettssaken starter i Bergen tingrett mandag, mangler den mest sentrale personen på tiltalebenken. Forsvarsadvokat Voldhus mener politiet går etter feil personer.

– Det er spesielt at politiet ikke har gjort mer enn de har gjort, for å få tak i denne hovedpersonen som har organisert dette, sier Voldhus.

– Min klient er selv et offer. Hun syns denne saken er svært vanskelig og tøff, men syns og det er godt at saken nå skal opp for retten og hun kan bli ferdig med det.

– At hovedpersonen er på rømmen har ikke så mye å si, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Nettverket strekker seg ofte over hele verden, ifølge Christoffersen. Noen står for rekrutteringen i Nigeria, andre tar imot dem når de kommer til Europa, så frakter noen andre de rundt i Europa.

– Det er veldig typisk i saker om menneskehandel at det er godt organisert med gjerningspersoner i flere ulike land, sier statsadvokaten.

Færre prostituerte og barnetiggere

Hordaland politidistrikt er det politidistriktet i Norge som har satset mest på å ta menneskehandelssaker inn i for domstolene.

Hordaland har omtrent like mange menneskehandelsdommer som resten av landet til sammen.

Joachim Bjerkvik, leder for Utekontakten i Bergen og leder for Tverretatlig operativt team mot menneskehandel, mener politiets satsing på temaet får direkte konsekvenser ute på gaten.

– Vi ser at tidligere dommer mot menneskehandel har hatt en merkbar effekt. I dag ser vi for eksempel ikke barn som utnyttes til tigging i Bergen, etter at bakmennn ble dømt for menneskehandel med barn. Vi ser også at det er færre nigerianske prostituerte etter at politiet begynte å etterforske disse sakene. Slik vi ser det er det en klar sammenheng, sier Bjerkvik.

Moderne slavehandel

Bjerkvik omtaler trafficking som moderne slavehandel, som best kan forebygges gjennom etterforskning og straffeforfølgelse av bakmennene.

– Det handler ikke bare om prostitusjon, men om andre typer utnyttelse som tvangsarbeid, tigging og liknende, sier han.

Bjerkvik sier det ofte kan være vanskelig for oss nordmenn å forstå hvilke grad av tvang som får nigerianske kvinner til å prostituere seg.

Ofte kues kvinnene med vold når de er i Norge, men de trues også med represalier mot familiemedlemmer i hjemlandet, dersom de skulle forsøke å flykte.

– Det er vanskelig å forstå omfanget av tvangsbruken. Disse kvinnene lever et vanskelig liv, sier Bjerkvik.