28-åring tiltalt for mordbrann

En 28 år gammel mann er tiltalt for mordbrann etter storbrannen i Vaskerelven i Bergen i november i fjor.

Voldsom brann i Vaskerelven i Bergen sentrum

MORDBRANN: En 28-år gammel mann er tiltalt for mordbrann etter brannen i Vaskerelven. Han erkjenner ikke straffskyld.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Mannen blir krevd for 13 millioner kroner i erstatning.

21. november i fjor brøt det ut brann midt i Bergen sentrum.

Tre hus ble totalskadet i brannen. 28-åringen, som ble pågrepet mandagen etter brannen, har innrømmer å ha vært i området, men erkjenner ikke straffskyld.

– Min klient er klar på at han ikke har noe med denne brannen å gjøre. Han erkjenner å ha vært i området, men erkjenner ikke noen straffskyld for mordbrann, sier Kjetil Ottesen, mannens forsvarer.

Forsvareren vil peke på usikkerheten knyttet til bevisbildet, om det er tilstrekkelige bevis til å dømme han eller ikke.

Forsvareren forteller at saken er belastende for den tiltalte.

– Det tiltalte har sittet i varetekt siden hendelsen skjedde, på en sak han hevder seg uskyldig i. Samtidig syns han det er bra at saken kan komme opp, og at han for håpentligvis kan bli frikjent i saken, sier Ottesen.

Måtte reddes ut av vindu

Det var svært dramatiske for særlig tre personer i minuttene etter at brannen brøt ut.

På grunn av den voldsomme røykutviklingen, var det ikke mulig for de tre å evakuere seg ut fra huset i Vaskerelven 32. De tre ble løftet ut med lift fra den øverste etasjen, mens flammet herjet i etasjene under.

– Brannen hadde utviklet seg såpass at flammene stod ut av vinduene, fortalte politiets innsatsleder Ronny André Øvrebotten til NRK mens brannen stod på.

– Det var helt sinnssyke flammer. Vi måtte bare ta på oss det som lå fremme og komme oss ut i full fart, skildret nabo Cristina Haatuft Bisevac.

Kreves for 13 millioner kroner

Tirsdag skal han møte i Bergen tingrett. Han må også svare for mindre alvorlige lovbrudd. Politiadvokat Kristin Knutsen-Berge vil føre saken for påtalemyndigheten.

Brann i Vaskerelven - brannvesenet slukker i Rummelhoffsmauet

TOTALSKADET: Tre hus ble totalskadet i brannen 21. november i fjor.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Det er satt av tre dager til rettssaken og vil bli ført 16 vitner. Bilder fra overvåkingskamera og aviser vil bli fremlagt.

Vitnene er både den fornærmede i saken, beboerne i bygningene som brant og forskjellige sakkyndige.

– Det er kommet krav på over 13 millioner kroner. 9,1 millioner kroner utgjør fremtidige krav, mens foreløpige krav er på over 4 millioner, svarer politiadvokaten til BT.

– Jeg tenker at det er en veldig høy sum, og noe av det er spekulerte beløper. Det er noe vi må se nærmere på, hva som eventuelt er riktig beløp å ta stilling til, sier Ottesen.