Hopp til innhold

Eks-stefaren (33) tiltalt for drap på Monika (8)

Statsadvokaten mener 33-åringen kvalte sin tidligere stedatter med et belte. – Dette er et avgjørende øyeblikk for moren, sier advokaten hennes om tiltalen. Eks-samboeren nekter straffskyld.

Monika i Bergen

BLE KVALT: Statsadvokaten mener Monika Sviglinskaja ble kvalt med et belte.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Det er tatt ut tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Benedicte Hordnes til NRK.

Benedicte Hordnes

STATSADVOKAT: Benedicte Hordnes.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Hun har i dag tatt ut tiltale i Monika-saken. Statsadvokaten varsler at de vil be om forvaringsdom for den litauiske 33-åringen når rettssaken kommer opp.

– Vi mener vanlig fengselsstraff ikke vil være tilstrekkelig for å verne samfunnet. Vi anser ham som farlig, sier Hordnes.

Hun sier følgende om hvorfor påtalemyndigheten mener drapet er utført under særdeles skjerpende omstendigheter:

– Det er begått mot et lite barn, en 8-åring som var alene hjemme. Og så er det jo måten drapet er begått på, og at han har hengt henne opp på en måte som gjorde at det kunne se ut som om det var et selvdrap, sier statsadvokaten.

Kristina Sviglinskaja og Stig Nilsen

LETTET: Monikas mor Kristina Sviglinskaja, og bistandsadvokat Stig Nilsen på Statsadvokatens kontor i dag.

Foto: Privat

Trusler og sjikane

Det var 14. november 2011 at 8-åringen ble funnet død i hennes og morens leilighet i Sund utenfor Bergen, der også 33-åringen tidligere hadde bodd.

Av tiltalen går det frem at Statsadvokaten mener Monikas tidligere stefar brøt seg inn i leiligheten, sannsynligvis ved bruk av øks, før han kvelte 8-åringen.

Statsadvokaten mener altså som politiet at drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.

33-åringen knøt et belte rundt Monikas hals, for så forvolde hennes død ved enten å stramme til eller henge beltet i et dørhåndtak, ifølge tiltalen.

33-åringen er også tiltalt for å stjålet flere av Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, sine private eiendeler under det samme besøket i leiligheten, samt for å ha stått bak sjikanerende og truende e-poster, facebook-meldinger og telefoner til moren både før og etter drapet.

Monika-siktet

TILTALT: Den 33 år gamle litauiske eks-stefaren til Monika Sviglinskaja.

– Et avgjørende øyeblikk

Kristina Sviglinskaja ble informert om tiltalen under et møte hos Statsadvokaten i Hordaland i dag.

Moren har hele tiden vært overbevist om at datteren ikke tok sitt eget liv, og at det var 33-åringen, hennes tidligere samboer, som sto bak datterens død.

Tiltalen er i tråd med det moren mener har skjedd i saken, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til NRK.

– Min klient er veldig tilfreds og lettet, og ser frem til at saken nå kommer opp, etter en veldig lang venteperiode. Det er dette hun har ventet og håpet på gjennom hele prosessen, så dette er et avgjørende øyeblikk for henne.

– Har hun etter pågripelsen vært redd for at det ikke skulle bli tatt ut tiltale?

– Ja, det har hele tiden vært en usikkerhet og en tvil der, så hun er veldig glad for at hun i dag har fått bekreftet at det blir tatt ut tiltale, sier Nilsen.

Han forteller at moren er forberedt på å forklare seg i rettssaken.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland

FORVARER 33-ÅRINGEN: Advokat Aasmund Olav Sandland.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Forsvareren har bedt om mer etterforskning

Den 33-årige litaueren er tidligere voldsdømt, noe som også er en del av begrunnelsen for statsadvokatens forvaringsønske.

Forsvareren hans, Aasmund Sandland, sier til NRK at han fortsatt nekter straffskyld. Med tanke på forhistorien, der saken ble henlagt som selvdrap, før den ble gjenopptatt etter påtrykk fra etterforskeren Robin Schaefer, er 33-åringen imidlertid ikke overrasket over tiltalen, sier Sandland.

– Han har vært forberedt på at det ville komme en tiltale. Med forhistorien hadde det vært oppsiktsvekkende om det ikke hadde blitt tatt ut tiltale. Påtalemyndigheten har nærmest vært programforpliktet, det hadde nærmest blitt en skandale hvis de ikke hadde tatt ut tiltale, tror forsvareren.

Han mener det er flere momenter i saken som ikke er godt nok utredet, og forteller at han senest tirsdag ba politiet om å gjennomføre flere etterforskningsskritt, blant annet knyttet til DNA, fingeravtrykk og tidspunkt for dødsfallet.

– Jeg forventer at de blir gjennomført. Vi ser også frem til at rettssaken begynner, for det er en rekke steiner i denne saken som fremdeles ikke er snudd, sier Sandland.

– Det er en rekke forhold som peker mot at det ikke er han som er gjerningsperson. Det er også forhold som peker mot at det ikke var så uriktig, det politiet kom fram til i 2012, sier forsvareren.