Hopp til innhold

I dette tilfluktsrommet tør ikke engang kommunens folk å oppholde seg lenge

NORDNES (NRK): Den gamle tyskerbunkeren skal huse nærmere tusen bergensere i en krisesituasjon. Men helsefaren er nå så stor i fjellhallen at kommunen erklærer den ubrukelig.

Teknikerkroen i 2017

HER HERJER MUGGSOPPEN: Slik ser det ut i det som for ti år siden var en konsertsal på Teknikerkroen. Fukt og mugg gjør det helseskadelig å oppholde seg her lenge.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Teknikerkroen på Nordnes

FORLATT: Fukt og mugg har gjort tilfluktsrommet ubrukelig. Her fra nedre inngang.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det begynner å bli lenge siden det var liv nede i den gamle Teknikerkroen på Nordnes i Bergen.

Bunkersen på Nordnes ble bygget av russiske krigsfanger i 1940, men fra 70-tallet og oppover ble den mest kjent som utested for byens studenter.

I dag er det et tilfluktsrom som er rømningssted for over 900 personer i Bergen sentrum, dersom en krise skulle inntreffe.

– Dårligste tilfluktsrommet vi har

Siden 2011 har det ikke vært noe aktivitet i det store tilfluktsrommet, som nå bærer voldsomt preg av forfall. Fukt og dårlig ventilering gjør at stedet nå er så herjet av muggsopp at det er helseskadelig å oppholde seg inne i bunkersen.

I tillegg er stedet en brannfelle.

– Dette er nok det dårligste tilfluktsrommet vi har. Slik situasjonen er i dag, er ikke dette stedet brukbart. Her er for mye fukt og andre problemer, sier Harald Blytt, leder for byggteknisk avdeling i Bergen kommune.

Harald Blytt på Teknikerkroen

OPPGITT: Harald Blytt i Bergen kommune sier det må rundt ti millioner kroner til for å få Teknikerkroen i akseptabel stand.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Trenger ti millioner

Det vil koste store penger å få bygget i så god tilstand at kommunen tør slippe store menneskemengder inn her ved en eventuell krigssituasjon.

En tilstandsrapport viser at det må rustes opp for drøyt sju millioner kroner for å få tilfluktsrommet i stand.

Blytt og hans kollegaer tror rundt ti millioner er et mer realistisk tall.

– Tilstanden er veldig dårlig, sier Blytt.

Detalj på Teknikerkroen

HVA ER DETTE?: Dette fant kommunen i et rom i bunkersen. Hva det enn har vært, er det nå dekket av muggsopp.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Rockerne skremt bort

I 2011 ønsket rockemusikernes kompetansesenter Brak å gjøre bunkersen om til øvingslokaler for band . Behovet var på den tiden stort, ikke minst etter storbrannen i Skuteviken i 2010, hvor mange av byens musikere mistet både utstyr og et sted å øve .

Men idéen strandet på grunn av de skyhøye kostnadene.

– Det er ikke kommersielt nok til at man kan forsvare de byggekostnadene, sier daglig leder Karen Sofie Sørensen, som selv kom inn i organisasjonen etter at hele prosjektet var skrinlagt.

– Jeg er usikker på hvem som kunne brukt Teknikerkroen i dag. Men det er jo et kult lokale, så det er synd at det står til forfalls, sier hun.

– Frister å låse for godt

I budsjettene konkurrerer tilfluktsrommet med skoler og sykehjem, en kamp Nordnes-bunkersen er nødt til å tape, med mindre det en gang skulle komme øremerkede midler.

– Frister det å låse for godt her?

– Vel, det kan jo friste. Men vi har samtidig en utfordring. Det er knapt tilfluktsrom til halvparten av Norges befolkning. Skulle vi stenge her, måtte vi først søkt om tillatelse til å gjøre det. Og det er det ikke sikkert at vi hadde fått, sier Blytt.

Teknikerkroen 2017

LITE INNBYDENDE: Tidlig på 2000-tallet ble det satt inn nye toaletter i tilfluktsrommet. De gamle står på rekke i inngangspartiet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK