Kjenner du igjen disse opprykksheltene?

29 år er gått siden forrige Brann-opprykk til øverste divisjon. I høst kan det skje igjen.

Brann rykker opp fra 2. divisjon i 1986 med 2-0 hjemme mot Hødd.

VIKTIG TRIO: (Fra v.) Keeper Bjarni Sigurdsson, kaptein Arne Møller og målfarlige Frithjof Wilborn var nøkkelspillere på Brann-laget for 29 år siden. I høst går dagens Brann-lag nye, viktige opprykkskamper i møte.

Året er 1986. Brann har rykket ned året før, og spiller i 2. divisjon avdeling B mot knokkellag som Mjølner, Namsos, Steinkjer, Sunndal og Mo.

Brann har gått kontinuerlig opp og ned mellom divisjonene siden 1979. Skal det snart bli slutt på heistilværelsen?

Inn kommer den meritterte treneren Tony Knapp og trekløveret Erik Solér, Halvor Storskogen og Frithjof Wilborn.

Sportsrevyen er på plass

Branns stjernegalleri biter seg fast i toppen av tabellen. Med seier over Hødd i siste hjemmekamp vil Brann være klare for opprykk til 1. divisjon og direkte retur til øverste nivå.

NRK Sportsrevyen reiser til Bergen og foreviger den historiske kampen, som du kan se her:

NRK Sportsrevyen dekket kampen mellom Brann og Hødd i 2. divisjon avdeling B, der Brann sikrer opprykk.

HISTORISK GODBIT: Brann møter Hødd til avgjørende opprykkskamp på Stadion i 1986. Se det historiske Sportsrevyen-klippet her.

Scheie skryter av Wilborn

Kommentatorlegenden Arne Scheie blir sendt til Stadion for å kommentere matchen. I TV-innslaget kan du høre følgende referat: «Ingvar Dalhaug fører ballen og sender fint frem til den raske og meget farlige Frithjof Wilborn».

Wilborn (53) blir senere en profilert programleder i TV 2. Karen med den krøllete manken fikk toppseriekamper både for Brann og Strømsgodset. I dag jobber han som lærer.

Vi har lagt om hele klubben denne sesongen, fra ledelse til spillere og trenere. Jeg tror de spillerne vi fikk før sesongen har tilført oss mye.

Arne Møller, Brann-kaptein

Så tilbake til den avgjørende opprykkskampen mot Hødd, der følgende skjer:

  • 1-0: Sævar Jonsson får kjempetreff og sender Brann i føringen.
  • 2-0: Halvor Storskogen treffer med venstrefoten, hans 11. nettkjenning for sesongen. Han ender til slutt på 14 og blir lagets toppscorer.

Brann kan gå til pause med senkede skuldrer.

Brann jubler for opprykk i 1986

JUBEL: Spillerne jubler hemningsløst foran fotografene. Heistilværelsen er foreløpig slutt. Det skulle ta 28 år før Brann igjen rykket ned fra toppdivisjonen.

Foto: NRK

Kontrollerer inn seieren

– Jeg synes guttene har gjort en kjempejobb. Hødd er ett av de absolutt beste lagene i divisjonen, etter min mening, og de prøver å spille fotball, analyserer en skadet Brann-stjerne Erik Solér.

Brann kontrollerer etter pause. Tore Hadler-Olsen har et skudd i stangen, men kampen ender 2–0 og hjemmelaget er tilbake i toppdivisjonen.

Spillerne jubler hemningsløst foran fotografene. Heistilværelsen er foreløpig slutt. Det skulle ta 28 år før Brann igjen rykket ned.

1980-tallet var preget av mye med og motgang for Brann, noe du kan lese mer om på Branns hjemmesider. Brann ble kjent som «heislaget».

Sluttabellen 2. divisjon fotball 1986

TABELLEN: Sluttabellen for 2. divisjon fotball avdeling B.

Foto: NRK

Optimisme

– Hvorfor skal vi tro at dette Brann-laget skal klare seg bedre i 1. divisjon enn fjorårets årgang, spør Arne Scheie.

– Vi har lagt om hele klubben, fra ledelse til spillere og trenere. Jeg tror de spillerne vi fikk før sesongen har tilført oss mye. Men vi trenger flere spillere for å styrke stallen neste år, og kanskje noen fysisk sterke angrepsspillere, sier kaptein Arne Møller.

Solér minner om at Brann har møtt tre toppdivisjonslag denne sesongen og greit slått alle tre.

Tony Knapp styrte laget med hård hånd, og selv om det gikk skeis i cupen med tap for Djerv 1919 i 3. runde, må man kunne si at 1986-sesongen var vellykket. Målet om direkte opprykk ble i alle fall nådd.