Hopp til innhold

Ti nye «sykehus» til Hordaland

Det kan bli resultatet av helseministeren sin nye reform.

Dialyse

NÆRMERE FOR DE KRONISK SYKE: De nye sykehusene skal blant annet utføre behandlinger for kronisk syke. (illustrasjonsfoto)dialysebehandling

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Det nye sykehusene skal etableres over hele fylket, men det bli ingen erstatning for Haukeland og Haraldsplass. Her er det snakk om såkalte minisykehus - en mellomting av et legekontor og et sykehus.

Forslaget ligger i den nye samhandlingsreformen som helseminister Bjarne Håkon Hanssen skal legge frem for Stortinget på fredag.

Hva mener du om forslaget? Si din mening nederst.

Bedre tilbud til kronisk syke


Målet med de nye minisykehusene er at innbyggerne få et nærmere helsetilbud. De kronisk syke skal også slippe og reise langt for å få utført blant annet dialyse- og KOLS-behandling.


- Det er målet vårt at sykehusene skal poppe opp mange plasser. Vi ser for oss at de lokalmedisinske senterne skal gi tilbud til dem som skal ofte på sjukehus og som synes det er en belastning å reise, sier medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Dag Ole Teigen fra Arbeiderpartiet.

Bjarne Håkon Hanssen

NY REFORM: Helseminister Bjarne Håklon Hanssen legger frem sin instilling til samhandlingsreformen på fredag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I reformen skal kommunene få større ansvar for innbyggerne sin helse, og mange små kommuner må belage seg på mer samarbeid på tvers av kommunegrensene.

Spent ordfører

En såkalt helsekommune kan bestå av flere småkommuner med til sammen 15 - 20 000 innbyggere, der de gjennom samarbeid kan ha et minisykehus, samarbeide om legevakt, psykiatri- og rusomsorg for å ta noen eksempler.

Ordfører i Radøy, Jon Askeland, er spent.
- Det er kanskje den største reformen landet vårt skal ha innen helsesektoren. NAV-reformen blir liten til sammenligning, sier han til NRK Hordaland.

- Helseministeren er en skilpadde

Det dukker selvsagt opp mange spørsmål rundt en slik omfattende reform. Hvem skal ta regningen og hvem skal bestemme?


Visepresident i Legeforeningen, Arne Refsum er av de som ikke er imponert over de fine, men lite konkrete reformtalene til helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Jeg bruker det bildet, ministeren får ha det unnskyldt. Han er som en skilpadde som stikker hodet ut av skallet og kommer med et par prøveballonger, så trekker han hodet inn i skallet igjen. Der er han og er utilnærmelig.