– Nordmenn har dårlig arbeidsmoral

Mangemilliardær Olav Thon gikk til angrep på både byråkratiet i Norge og folk på trygd da han snakket til fremtidens økonomer.

Olav Thon

OPPGJØR MED MORALEN: – Vi har det så godt i Norge at arbeidsmoralen er blitt dårlig, sa forretningskongen Olav Thon til BI-studenter i Bergen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Da mangemilliardæren i går gjestet karrieredagene på Handelshøyskolen BI i Bergen, kritiserte han norske myndigheter for å ha et unødvendig tunggrodd byråkrati.

Mener byråkratiet er blitt tunggrodd

Han viste til at norsk byråkrati har vokst med cirka 40 prosent siden 1980.

– I Sverige har byråkratiet holdt seg på noenlunde samme nivå. Dette er statsutgifter, og vi kunne ikke tillatt oss å vokse slik hvis ikke staten hadde hatt så fryktelig mye penger, sa Thon til studentene og fremmøtt presse.

Han mener Norge er blitt så velstående at staten og byråkratiet er blitt unaturlig stort. Rikingen trakk selv frem at han måtte bruke 14 måneder for å få utvidet en butikkinngang i Bogstadveien i Oslo.

– I Norge har vi oljen, og derfor kan vi gjøre all verdens tabber. Hvis ikke det gjøres noe med byråkratiet, og slipper til det private næringslivet eller folk som vil gjøre noe, så tror jeg det kommer til å gå ille, sa Thon i sitt foredrag.

– Har dårlig moral

Han tok også et oppgjør med antallet nordmenn på trygd. I mai i år kom tall som viste at over 310.000 nordmenn går på uføretrygd, et tall som var overraskende høyt selv for regjeringen .

– Når man ser at det er over 300.000 som går på trygd, er det mye høyere enn andre land.

– Jeg vet ikke om det kan være et tegn på at vi i Norge virkelig er sykere enn andre, eller at man er mye romsligere med å beskrive folk som syke, sier Thon.

Thon viste også til at sykefraværet i Norge gikk ned under finanskrisen, men går andre veien i gode tider. Det viser at nordmenn har dårlig arbeidsmoral, mener hotelleieren.

– Ja, det tror jeg faktisk. Det ene følger med det andre. Når det blir unødvendig å arbeide for å opprettholde livet, så er det ikke nødvendig å løpe på arbeid når om du skulle føle litt vondt her og der.

Statsråden: – Det går bra med Norge

Også finansminister Sigbjørn Johnsen var på BI på for å snakke til fremtidens økonomer. Der ble han konfrontert både med Thons uttalelser og NRKs tall som viser at det blir færre og færre unge gründere i Norge.

– Det for mange som er ute av arbeidslivet. Vi må gjøre arbeidslivet tilgjengelig for flere. Det er stadig en større jobb som må gjøres.

– Men det er viktig å se Norge i en stor sammenheng. Det går bra med Norge, sier finansministeren.