Tenåringer stikker av fra politiet og deler skrytevideoer på Facebook

– Jeg er helt enig i at vi leker med livet. Men det tenker man ikke over der og da, sier 16-åringen som blir tatt i denne politijakten. – Ren og skjær galskap, mener politiet.

Bergen Wheelie Kingz

16-ÅRING TATT: 16-åringen (innfelt) ønsker ikke å stå frem med bilde og navn, men forteller gjerne om politijakten som går for seg i denne private videoen.

Siden i vår har Facebook-siden «Bergen Wheelie Kingz» lagt ut en rekke videoer av moped- og lettmotorsykkelkjøring i bergensområdet.

Videoene inneholder alt fra harmløs triksing – det de selv kaller «braaping», til politijakter som følge av hasardiøs kjøring på trafikkerte veier.

Bergen Wheelie Kingz møtende bil

BLINKER: Lettmotorsyklisten, med kamera på hjelmen, er nær ved å kollidere med en møtende bil. Bilisten blinker febrilsk med langlysene før nestenkollisjonen.

Foto: Privat

Facebook-siden har ikke mer enn et par tusen følgere. Men da de lørdag la ut en video av en lettmotorsyklist og en mopedist som stikker av fra politiet, eksploderte tallene.

Tirsdag ettermiddag har over 35.000 sett videoen av politijakten, der de to unge guttene i høy fart blant annet utfører en farlig forbikjøring av en buss.

Som man kan se i videovinduet øverst, er MC-føreren, med kamera på hjelmen, også nære frontkollisjon med en bil.

– Man kan se at han snur seg, sannsynligvis for å se om politiet følger etter. Dette er det verste. Når de kjører forbi bussen, peker Tore Salvesen, politiinspektør og leder for Bergen vest politistasjon.

– De tror de «lurer snuten»

På kontoret har han funnet frem til Facebook-siden for å se videoen av episoden hans ansatte helt tilfeldig ble innblandet i.

– De tror de «lurer snuten», som de skriver, og synes det er kult, men egentlig lurer de seg selv. De setter sitt eget, men ikke minst andres liv i fare. Kommer det noen over fotgjengerovergangen, skal det veldig lite til for at de blir skadet eller drept, sier Salvesen.

Tore Salvesen

REAGERER STERKT: – Dette er ren og skjær idioti og galskap fra disse ungdommene. De leker med andres liv, sier Tore Salvesen, leder ved Bergen vest politistasjon.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Hendelsen skjedde i et tettbebygd område med 40-sone på Bønes i Bergen sent om kvelden fredag 10. april i år. I politibilen som oppdaget de to ungdommene, og bestemte seg for å følge etter, satt overbetjent Lars Morten Lothe bak rattet.

Lars Morten Lothe og Tore Salvesen

– HASARDIØS OG FARLIG: Overbetjent Lars Morten Lothe og politiinspektør Tore Salvesen ser videoen av politijakten. – Denne kjøringen er åpenbar hasardiøs, og særdeles farlig, sier Lothe.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– På grunn av farten trodde vi først det var motorsykler vi lå bak. I sånne situasjoner vurderer vi hele tiden, på bakgrunn av hastighet og kjøreatferd, om vi skal fortsette eller avbryte. Men her var det ingen ting som tydet på at de ville kjøre på en annen måte selv om vi hadde avsluttet forfølgelsen, sier Lothe.

Han rister på hodet når han får se videoen av jakten han var involvert i.

– En ser jo at de ikke ville hatt noen sjanse hvis det hadde kommet noe eller noen ut i veien som de ikke var forberedt på. Da hadde det vært snakk om store skader, både for den eller det man treffer, og for den som kjører, sier overbetjenten.

– Ren og skjære idioti og galskap

Salvesen tar sterke ord i bruk for å få frem hvor alvorlig han ser på kjøringen.

– Dette er ren og skjær idioti og galskap fra disse ungdommene. De leker med andres liv, sier han.

Bergen Wheelie Kingz 16-åring stoppes av politiet

STOPPES: Her er 16-åringen i ferd med å hoppe av mopeden, når politiet innhenter ham. Gutten ble senere funnet av en hundepatrulje.

Foto: Privat

Etter å ha fulgt etter de to ungdommene i noen kilometer, lyktes Lothe i å få politibilen mellom dem.

– Da må du bestemme deg for om du skal ta den som ligger bak eller foran deg. Her ble det den som lå foran, forteller overbetjenten.

Dermed kunne føreren av lettmotorsykkelen kjøre videre. 16-åringen på mopeden hoppet av, og stakk til skogs. Men han ble raskt funnet igjen av en hundepatrulje.

16-åringen mistet lappen i ni måneder, og må ta den på nytt. Han fikk også en bot på 10.000 kroner for den uaktsomme kjøringen, flukten fra politiet, og for å ha trimmet mopeden.

Lars Morten Lothe

STOPPET 16-ÅRINGEN: Lars Morten Lothe satt bak rattet under jakten på de to moped- og lettmotorsykkelførerne.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Vi vet at det er mange som øker effekten på ulike måter. Vi tok med mopeden til biltilsynet, og den ble målt til å kunne gå i rundt 80 km/t. Mopeder skal jo gå i 45, sier Lothe.

Ifølge politiet er moped- og lett-MC-førerne på videoene på Facebook-siden i hovedsak tenåringsgutter. Politiet er opptatt av å involvere foresatte i slike saker, og da 16-åringen ble pågrepet i april, kalte politiet foreldrene inn til avhøret.

– Foreldrene tok det virkelig på alvor, forteller Salvesen.

– Det kan jo være farlig, men det er jo veldig gøy

Men blant jevnaldrende blir politijaktvideoen delvis hyllet på Facebook. Negative kommentarer som «idiotkjøring» og «de kan bare kjøre seg i hjel for min del», er likevel i flertall.

– Vi forstår godt at folk reagerer. Men det gjør oss ikke noe. Vi tar det ikke til oss, sier de.

Bergen Wheelie Kingz

MANGE BØTER: Mange har tidligere blitt tatt for kjørestilen, og sitter nå med påtaleunnlatelse og bøter, forteller de unge guttene som er medlemmer i «Bergen Wheelie Kingz» til NRK.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

Når NRK har bedt om å treffe personene bak Facebook-gruppen, er det 14 unge gutter fra Bergen, Sotra og Os som møter opp. Ingen vil la seg identifisere med bilde eller navn.

De fleste kaller seg medlemmer i «Bergen Wheelie Kingz».

– Mange har tidligere blitt tatt for kjørestilen, og sitter nå med påtaleunnlatelse og bøter, forteller de.

Administrator i Bergen Wheelie Kingz

ADRENALINKICK: – Det gir et adrenalinkick som man ikke får av å kjøre vanlig, sier en av administratorene bak Facebook-gruppen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Tenker dere på at det kan være farlig?

– Jeg tenker litt på det, men ikke så veldig ofte. Det kan jo være farlig, men det er jo veldig gøy, sier en av administratorene bak gruppen.

Han forklarer at de startet Facebook-siden på gøy og for å få oppmerksomhet, og for å vise frem en alternativ kjørestil.

– Det gir et adrenalinkick som man ikke får av å kjøre vanlig.

16-åring tatt av politiet: – Fikk veldig adrenalinrush

Blant de 14 unge guttene som har møtt opp til intervjuet med NRK, er også 16-åringen som ble pågrepet etter politijakten på Bønes i vår.

– Det var ikke kjekt i det hele tatt. Jeg ble redd. Da vi kjørte rundt en sving, kom politiet plutselig med blålys etter oss, og jeg skjønte at vi hadde gjort noe galt, sier han.

– Jeg kjørte til jeg traff en blindvei, så løp jeg til fots, og satt og gjemte meg. Så kom politihundene, forklarer 16-åringen.

16-åring som mistet lappen Bergen Wheelie Kingz

MISTET LAPPEN: 16-åringen som mistet førerkortet etter politijakten på Bønes, hevder han kommer til å forholde seg til trafikkreglene når han får lappen tilbake. – Både for å unngå å miste lappen igjen, og for å unngå å skade andre eller meg selv, sier han.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Han sier han fikk «et veldig adrenalinrush» av å ha politiet etter seg.

– Hva sier du til dem som mener dere leker med livet?

– Det er jeg helt enig i. Men det er sånt man ikke tenker over der og da, sier 16-åringen, som hevder han kommer til å forholde seg til trafikkreglene når han får lappen tilbake.

– Ja, du leker jo med livet, men ... Jeg vet ikke hva jeg skal si. Foreldrene våre hadde sikkert konfiskert nøklene til syklene våre hvis de hadde visst hvordan vi kjørte, sier en av administratorene.

Han forteller at de la ut politijaktvideoen for oppmerksomhetens skyld.

– Og det fungerte veldig greit. Vi fikk veldig mange «plays» på ganske få dager, sier han.

– Sosiale medier gjør effekten sterkere

Gruppen annonserte nylig at de til våren ønsker å arrangere et stort treff for kjørere fra hele landet.

Politiet er først og fremst bekymret over trafikkatferden, men også for de høye seertallene og store spredningen slike videoer får i sosiale medier.

Tore Salvesen

FØLGER MED: Tore Salvesen, leder for Bergen vest politistasjon.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– 16-åringer har jo alltid holdt på med dette. Men når det legges ut på nettet, blir effekten mye sterkere. Det blir også mye lettere å få andre ungdommer med på denne typen aktivitet. En av bekymringene våre er det blir konkurranse om å overgå hverandre, sier politistasjonssjef Salvesen.

Han sier de vil følge nøye med på «Bergen Wheelie Kingz»-miljøet fremover.

– Vi kommer til å jobbe med å avdekke dette miljøet, og jeg har også tatt kontakt med Utrykningspolitiet om det, sier Salvesen.

Han understreker også viktigheten av å jobbe forebyggende.

– Jeg har i min tid som politimann vært i mange alvorlige trafikkulykker, og vet godt hvilke følger det kan få. Det er nesten så jeg skulle ønske disse ungdommene fikk være vitne til noe slikt, så hadde de kanskje sett hva slik oppførsel i trafikken kan gjøre med mennesker, sier Salvesen.

Politiet reagerer kraftig på denne kjøringen på Bønes i Bergen.

SE REPORTASJEN: NRK har møtt politiet og medlemmene i «Bergen Wheelie Kingz».