Hopp til innhold

Taubåtkaptein ville gripe inn i radiokommunikasjon

Tankskipet «Sola TS» ble tauet ut av Stureterminalen av to taubåter før kollisjonen med «Helge Ingstad».

I dag vitnet kapteinen på den ene – «Tenax» – i Hordaland tingrett.

Kapteinen fortalte at han lå festet til tankskipet med en line og lå 80 meter bak det. Over radioen hørte han losen snakke med Fedje VTS for å identifisere en ukjent båt som kom mot dem i fjorden.

– Jeg hører at det utvikler seg, og jeg hørte godt hva «Helge Ingstad» sa. Men så ble det stille, og jeg tenkte det kanskje hadde løst seg ved at «Helge Ingstad» vek. Så begynte det på an igjen. Jeg tenkte at de burde snakket mer sammen. Det er ofte lurt å fortsette kommunikasjonen til situasjonen er avklart, sa kapteinen i retten.

«Tenax» lå på styrbord side i akter på «Sola TS», mens «Helge Ingstad» kom forut fra babord. Det gjorde at han ikke så fregatten før kollisjonen inntraff, og det gnistret fra elektriske kabler.

– Jeg satt der og hadde lyst til å snakke på radioen, men jeg så ikke «Helge Ingstad». Jeg brøt ikke inn fordi jeg var redd for å ødelegge for kommunikasjonen mellom dem.

Han mener at «Helge Ingstad» burde sakket ned farten.

– «Helge Ingstad» burde selvfølgelig sakke ned farten når det var tvil om situasjonen. Det var et klart signal da losen ropte «sving styrbord». Hvis du er usikker da, slakker du av farten, sa han.

Øygarden
Foto: Jan Kåre Ness / NTB