Hopp til innhold

Tatt to ganger på én dag med over to i promille

Den 58 år gamle båtføreren var snydens begge gangene han ble stoppet av politiet. Nå må han i fengsel. Men retten lot mannen beholde muligheten til å kjøre båt.

Utsikt fra Skoltegrunnskaien mot Askøy

HER BLE HAN TATT: 58-åringen ble tatt for båtfyll i 17-tiden en lørdagskveld utenfor Skoltegrunnskaien i Bergen. Vel fem timer tidligere ble han tatt for det samme utenfor Kleppestø på Askøy (i bakgrunnen).

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Årsaken er at mannen fra en kommune i gamle Sogn og Fjordane fylke er helt avhengig av båten.

Siden mannen bor sammen med et eldre familiemedlem på et sted hvor båt er eneste fremkomstmiddel, ga Bergen tingrett politiet ikke medhold i kravet om at 58-åringen skulle fratas retten til å føre båt, slik rettspraksis ellers tilsier.

På sjøen igjen etter fem timer

Det var litt før tolv mandag 11. november i fjor at politiet pågrep mannen i båt ved kaien på Kleppestø på Askøy. Da mannens promille ble målt ved blodprøve kl. 12.45, hadde han hele 2,8 i promille.

En slik promille medfører betydelig tap av dømmekraft, svekket motorikk og bevissthet, og beskrives av nettstedet promille.no som en bedøvelsestilstand.

Like fullt var mannen på sjøen igjen bare timer senere. Litt etter klokken 17 tiltrakk han seg politiets oppmerksomhet igjen, denne gang i båt utenfor Skoltegrunnskaien, ytterst i Vågen i Bergen.

Blodprøve nummer to ble tatt kl. 18.18 og viste en promille på 2,1.

– Fornøyd med dommen

Nå venter tre uker i fengsel for 58-åringen. Tingretten beskriver lovbruddet som grovt, men lot altså være å idømme mannen kjøreforbud.

Saken gikk som tilståelsessak etter at mannen kom med en uforbeholden tilståelse. Han vedtok også dommen på stedet.

– Min klient er fornøyd med dommen. Han har erkjent forholdene og er veldig glad for at retten tok hensyn til hans situasjon og lot ham fortsatt kunne kjøre båt, sier mannens forsvarer, advokat Beate Hamre.

Politiadvokat Trine-Benedicte Opdal var aktor i saken. Hun har foreløpig ikke kommentert dommen overfor NRK.

Kleppestø og Skolten